Харківський обласний військовий комісаріат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Харківський обласний військовий комісаріат був одним із перших в Україні і почав виконувати свої функції з 11 січня 1919 року.[1] Заклад знаходиться за адресою: вулиця Коцарська, 56, Харків, Харківська область, 61000

Харківський обласний військовий комісаріат

Історія заснування

Історія формування військових комісаріатів на території нашої держави відбувалася у період великих революційних потрясінь 1917-1921рр. Попереду у цьому напрямку крокували військові установи Харківського регіону. На той час Харків був столицею української Республіки. Харківський губернський військовий комісаріат одним з перших в Україні почав виконувати свої функції з 11січня 1919р. Військовий комісаріат проводив облік призовників, відповідав за збереження зброї на арсеналах, іншого військового майна. Цікаво, що із заснуванням військкоматів в їхньому штаті були посади екзекутора та його помічника, які стежили за виконанням своїх службових обов’язків усіма працівниками установи та дисципліною призовників. З переходом країни на мирний стан на губернські військкомати була покладена функція організації і проведення спеціальної військової підготовки молоді.[2]

Друга світова війна

Друга світова війна стала серйозним іспитом для працівників військового комісаріату, висунувши перед ним небувалі по складності і масштабу завдання. Лише протягом липня 1941р. в Харківський облвійськкомат надійшло більше п’яти тисяч рапортів з проханням на фронт. Понад 270 тисяч харків’ян, відправлених з ХОВК, у роки війни були удостоєні урядових нагород за мужність і героїзм. Відбудова народного господарства в Україні розпочалася ще в останні роки війни. Восени 1943р. почали повертатися люди, реевакуюватися підприємства у рідне місто. Звільнення мільйонів людей з армії і флоту слід було здійснити в короткий термін і без втрат для бойової готовності військ.[3]

Повоєнний час

У різні періоди доводилося перейматися не тільки мобілізаційною роботою з призову на дійсну військову службу, а й формувати команди військовозобов’язаних для участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, подолання наслідків страшного землетрусу у вірменському Спітаку. А поза тим неухильно клопотатися розв’язанням проблем родин мобілізованих бійців. Надавати допомогу пораненим і інвалідам війни, підсобляти у вирішенні питань працевлаштування , пенсійного забезпечення й задоволення їхніх потреб і запитів [4][5]

Теперішній час

З вибором самостійного шляху нашою країною розпочалася важка робота з будівництва вітчизняної армії. Піднялися вимоги до професіоналізму захисників Вітчизни. Відбір військовослужбовців-контрактників став пріоритетним завданням військової установи особливо зараз, коли в Україні йде війна. Сучасні військкоматники добре розуміють , що поліпшення якості укомплектованості мобілізаційними ресурсами – одне із головних завдань забезпечення обороноздатності країни, виконання якого прямо залежить від їх діяльності. Військовослужбовці Харківського обласного військового комісаріату вносять відчутний вклад у справу зміцнення обороноздатності держави. В облвійськкоматі зберігається Перехідний пам’ятний вимпел кращого облвійськкомату Північного оперативного командування ЗС України, який було передано на вічне зберігання.[6][7]

Джерела


1.Горбунов Д. Харківському облвійськкомату – 95 років! /Д.Горбунов // Слово ветерана.- 2014.-18-25 янв.(№2).
2.Калгушкін Ю. «Плюси» в роботі військкоматів Харківщини :[бесіда з військ. Комісаром Харків. Обл.. військкомату Ю. Калгушкіним / записав Д.Горбунов] //Вісті Дергачівщини.-2017.-14 січ.-С.4.
3.Клынкин Ю. «Армия - зеркало общества» : [беседа с начальником Харьков. обл. воен. комиссариата Ю.Клынкиным / записала Н.Щербакова] // Панорама.- 1996.-25 мая.-С.7
4.Ломаков Г.А. По ранжиру – становись : [беседа с начальником отд. Харьков. обл. военкомата Г.Ломаковым / записал В.Котляр] // Время.-1992.-29 апр.
5.Середа А. В армию – по конкурсу? : [ беседа с воен. комиссаром Харьков .обл. военкомата А.Середой / записала И.Тихонова] // Харьковские известия.-2010.-15 апр.-С.7.
6.Середа А. Призывная кампания «Весна -2005» в разгаре : [беседа с начальником обл. военкомата А.Середой / записал И.Гайдученко] //Вечерний Харьков.-2005.-28 апр.С.4
7.Тараненко М. На марші…90 літ: Харків. обл. військкомату – 90років/ М.Тараненко // Слобідський край.-2009.-10 січ.-С.1,12.

Статтю «Харківський обласний військовий комісаріат» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «ВікіХарківщина 2020» користувачем Ксюша 38.


  1. Горбунов Д. (2014). Горбунов Д. Харківському облвійськкомату – 95 років! /Д.Горбунов (українська) . Слово ветерана.
  2. Горбунов Д. (2017). «Плюси» в роботі військкоматів Харківщини :[бесіда з військ. Комісаром Харків. Обл.. військкомату Ю. Калгушкіним / записав Д.Горбунов] (українська) . Вісті Дергачівщини. с. 4.
  3. Н.Щербакова (1996). «Армия - зеркало общества» : [беседа с начальником Харьков. обл. воен. комиссариата Ю.Клынкиным / записала Н.Щербакова] (російська) . Панорама. с. 7.
  4. Котляр В. (1992). По ранжиру – становись : [беседа с начальником отд. Харьков. обл. военкомата Г.Ломаковым / записал В.Котляр] (російська) . Время.
  5. Тихонова И. (2010). В армию – по конкурсу? : [ беседа с воен. комиссаром Харьков .обл. военкомата А.Середой / записала И.Тихонова] (російська) . Харьковские известия. с. 7.
  6. И.Гайдученко (2005). Призывная кампания «Весна -2005» в разгаре : [беседа с начальником обл. военкомата А.Середой / записал И.Гайдученко] (російська) . Вечерний Харьков. с. 4.
  7. М.Тараненко (2009). На марші…90 літ: Харків. обл. військкомату – 90років/ М.Тараненко (українська) . Слобідський край. с. 1, 12.