Надзвичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 23:34, 22 жовтня 2011, створена EmausBot (обговорення | внесок) (r2.6.4) (робот додав: ru:Великолепный (фильм, 1973); косметичні зміни)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Надзвичайний
le Magnifique
Жанр Комедія
Режисер Філіп де Брока
Продюсер Александр Мнучкин
Жорж Дансижер
Роберт Амон
Сценарист Жан-Поль Раппно
У головних
ролях
Жан-Поль Бельмондо
Жаклін Біссет
Ганс Маєр
Раймон Жером
Віторіо Капріолі
Оператор Рене Матлен
Композитор Клод Боллинг
Дистриб'ютор RCS MediaGroupd
Тривалість 95 хв.[1]
Мова французька
Країна Франція Франція
Італія Італія
Рік 1973
IMDb ID 0070354

Надзвичайний (фр. le Magnifique)  — кінострічка, комедія.

Сюжет

Шаблон:Початок спойлера

Перші дев'ятнадцять хвилин стрічки перед глядачем розгортається шпигунський трилер. Агент французької розвідки Родрігес, виконуючи потаємну місію в Бразилії, зв'язується зі своїм шефом полковником Колінзом (Ганс Меєр), повідомляючи про розкриття шпигунської мережі. Однак Родрігеса захоплюють прямо з телефонною кабінкою, заблокувавши дверцята ковшем екскаватора, потім переміщають гелікоптером і скидають у море. Та на цьому нещастя Родрігеса не завершуються. На дні очікують ворожі аквалангісти, які нацьковують акулу, а та розриває Родрігеса просто в кабінці.

Полковник Колінз радиться з генералом Понтобером, приходять до висновку, щоб запобігти небезпеки, яка нависла над світом, слід задіяти крайніх заходів — залучити суперагента Боба Сенклера (Жан-Поль Бельмондо), який на даний момент, за словами генерала, на Близькому Сході. Генерал зв'язується з Бобом по телефону, на питання генерала «як справи?», Боб відповідає «нудьга, рутина», хоча водночас із телефонною розмовою б'ється в палаці з бандою арабських терористів.

Файл:SkrinNadzvichainiy1.TIF
Сюжет де Боб Сенклер розмовляє з генералом, водночас розправляючись з арабськими терористами

З прибуттям до Франції в аеропорту Орлі на Боба Сенклера здійснюється замах, у сутичці з терористами Бобу вдається поранити та полонити одного. Із документів полоненого стає відомо, що він підданий республіки Алвазії. Але Боб погано розуміє алвазійську мову, потрібен перекладач. На допит приходять відразу п'ятеро перекладачів. Як з'ясовується агентство знайшло лише одну людину, яка розуміє алвазійську, але це румун, румунську знає тільки серб, серба розуміє росіянин, росіянина чех, а чеха француз. Із допиту Боб дізнається, що на нього полює давній ворог полковник алвазійської розвідки Карпштоф (Вітторіо Капріолі). Щоб спіймати полковника Боб Сенклер відправляється до Південної Америки, де в поміч йому стає агент Діана (Жаклин Биссет). Дорогою до готелю, під час розмови з Діаною, Боб Сенклер, між іншим, розправляється зі шпигунами Карпштофа (один засів на пальмі, інші, під виглядом весільного кортежу, намагалися перехопити Боба на шляху) . У спілкуванні з Діаною Боб доводить, що він не лише машина для вбивств, а вельми різностороння особистість: розчулюється від роздумів над сутністю природи, з фізичним тренуванням поєднує гру на роялі, виконуючи класичні твори, цитує власні вірші.

Прогулюючись з Діаною побережжям океану, пара стикаєтьсяу бою з терористами Карпштофа. Раптом, у самій гущавині бою, з'являється домогосподарка з пилососом (Монік Тарбес).

На двадцятій хвилині стрічки з'ясовується, що «бондініанське» дійство то сюжет роману, письменника Франсуа Мерлена (Жан-Поль Бельмондо). Який в образі Боба Сенклера сублімує все, чого йому бракує у житті: рішучості, популярності у жінок, грошей. На сторінках роману, за допомоги створеного ним суперагента Боба Сенклера Мерлен зваблює сусідку-красуню Крістін, яка у творі в образі Діани, розправляється у вигаданому світі з нахабою електриком. Найголовніший ворог у реальному житті — видавець Шаррон у романі в образі Карпштофа.

Франсуа Марлен мріє колись написати справжній роман, однак змушений виконувати замовлення Шарона, конвеєром пишучи бульварні романи. Часто страждаючи від кризи жанру, то не може вигадати за Карпштофа тортури для Боба Сенклера, то заходячи в глухий кут від безглуздого сюжету з убивством полковника Колінза.

Якось, Крістін, шукаючи водопровідника, зазирає до Франсуа Марлена. Баче книжні полиці, заставлені його романами, яких налічується 41, бере один почитати. Крістін працює соціологом у міжнародному соціологічному центрі і їй приходить ідея про написання дисертації — феномен Боба Сенклера. Марлен, у свою чергу, розцінює захоплення Крістін Бобом Сенклером, як те, що його кохана дівчина захоплюється типажем, створеним ним самим. Поволі Боб Сенклер втрачає позитивні якості, перетворившись на невігласа, який плутає Баха з Генделем, живе в халупі із очерету, переймається подряпаним пальцем, який треба щогодини відпарювати, і помирає від гангрени у лікарні для бездомних.

Та Крістін пояснює Мерлену, що Боб Сенклер лише соціологічне дослідження, а насправді їй подобаються чуйні, розумні чоловіки, як Марлен.

Шаблон:Кінець спойлера

У ролях

Цікаві факти

У фільмі «Надзвичайний» Жан-Поль Бельмондо вперше демонструє свої атлетичні здібності, і в подальших стрічках («Потвора» 1977), («Ас з асів» 1982) практично всі трюки виконує сам.

Відомий французький діджей Боб Сінклер (фр. Bob Sinclar, справжнє ім'я  — Крістоф Ле Фріан) обрав собі псевдонім на честь героя Бельмондо із фільму «Надзвичайний».

Дубляж

Дубляж фільму здійснений російською мовою. Існує дві версії. В одній ворожа Франції, і всьому світу, країна йменується «Алвазія», а полковник секретної служби «Карпштоф», подругу Боба Сенклера звати Діана, в іншому дубляжі: країна  — Албанія, полковник  — Карпоф, подруга  — Тетяна.

Джерела

  1. Movie Review Query Engine — 1993.