Папський палац (Авіньйон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 12:10, 26 жовтня 2011, створена РобоСтася (обговорення | внесок) (Стаття, які слід категоризувати за допомогою AWB)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Папський палацАвіньйон ,видатна пам'ятка французької архітектури, створена протягом XIV століття. На даний момент входить до десятки найбільш відвідуваних пам'ятників Франції

Історія міста

Протягом XIV ст. місто Авіньйон в південно-східній Франції стало папською резиденцією, в якій проживали сім пап. Саме час перебування папської столиці в Авіньойоні увійшов до світової історії, як - авіньйонський полон пап. Період авіньйонського полону був складним періодом в історії папства.

Та попри політичні та релігійні питання, які були протягом перебування папи в Авіньйоні цей період залишив значущий слід в архітектурі міста. Варто зазначити, що місто є одним із найстарших в Європі. Перші сліди поселень датуються на основі двох могил Кардільського періоду, саме 3 тис. р. до н.е. Згодом протягом 2 тис. тут створюються перші міста,які були розсташовані на берегах Рони.

Герб Авіньойона

З 1309 року Авіньйон вступає в новий етап свого розвитку, коли сюди з Риму приїздить папа Климент V. Ось як можна його охарактеризувати після приїзду папи: "культурна, духовна, економічна і політична столиця християнстваʺ, він стає одним из самих населених и багатих міст в середньовічній Європі. Так поступово Авіньйон став другим після Парижа містом в Франції.

Видатна пам'ятка міста та всієї Франції

Однією з найвідоміших архітектурних пам'яток цього французького міста є папський палац, який зведено в готичному стилі, що був тоді поширений в романському стилі церкви.

Папський палац 1335–1364 рр.

Палац почали будувати в 1334-1342 за часів папи Бенедикта XII а, в часи папи Климента VI 1342-1352 його удосконалювали та добудовували. Проект старого плацу був створений на замовлення Бенедикта XII архітектором Пєром Пуассоном Мірепо. Характерно, що для оборони палацу було зведено могутні башти. Папа наказав знести старий єпископський палац, а на його місці звести більш високу та масивну будівлю з монастирем, могутніми стінами та як вже згадувалось баштами. Під час правління Климента VI, Інокентія VI и Урбана V. палац-фортецю неодноразово перебудовували та змінювали, добудовувалися нові будівлі. В 1355 році почали будували вал для захисту міста. Так само і виріс Новий палац, в якій була папська часовня для проведення папських богослужінь. Згодом відбулась добудова ще двох башт при Інокентію VI, а в період правління Урбана V завершилось оформлення внутрішнього двору ( який має назву суд Почесного легіону). Внутрішнє оформлення представлене фресками, гобеленами, картинами скульптурами і дерев'янмим стелями. Папи покинули Авіньйон в 1377 р., коли повернулись в Рим, але це послужило початком папського розколу. Під час якого Авіньойон став резиденцією антипап: Климента VII, Бенедикта XIII обрали його своєю столицею, аж до 1408 р. Після цього ним володіли прихильники антипап, які були в ній при облозі. А в 1433 р. авіньйонський палац повернувся у власність папи римського. Історія папського палацу також має пам'ять розграблення, коли в 1789 р. під час революції палац був розграблений повтстанцями, а в 1791 р. стам місцем масових страт контрреволюціонерів. Епоха Наполеона стала для палацу місцем для військових казарм та тюрем. А на початку епохи Третьої республіки палац зазнав страшних потрясінь. Напевно, це був один із найстрашніших періодів у житті палацу. А саме, коли в країні були антицерковні настрої, інтер'єр палацу виконаний із дерева був розібраний для будівництва конюшень, а фрески замазані.

Сучаний стан палацу

Загальний вигляд палацу

Та в 1906 р. франзуцька влада відреставрувала папський палац і зробила в ньому національний музей. Сьогодні більша частина палацу відкрита для туристів. Увагу туристів привертають приватні квартири пап; чудові фрески Маттео Джованетті та більше двадцяти місць, які можна відвідати в палаці. Варто відзначити, що протягом року тут відбуваються різноманітні культурні заходи. Зокрема, щорічний театральний фестиваль, який проводиться на відкритих підмостках в глубині двору бувшого Папського палацу, відповідно сам двір служить глядацьким залом. Всі сцени відбуваються під відкритим небом, завіси та декорації відстуні. Проводилися також тематичні виставки, наукові, тематичні візити, концерти. Крім того тут розсташовано великий коференц- центр і архів департаменту Воклюз. Адже, розміри палацу є значними 15000 м2 та дозволяють багато зробити. Навіть у великій часовні влітку відбувається велика виставка мистецтв. Особливісь Папського палацу є те, що він разом із іншими будівлями Авіньйона входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Отже, Папський палац є одним з найкрасивіших та найцікавіших місць, які варто побачити. Саме велике історичне минуле та різноманітні фактори створили цілий архітектурний ансамбль в Авіньйоні, на чолі якого є Папський палац, який за статистикою відвідують більше 650 тисяч туристів в рік. Також він входить до десятки найбільш відвідуваних пам'ятників Франції. Що може служити визначенням його значення.