Бути та мати

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Бути та мати» («Être et avoir», 1933) — праця французького філософа Ґ. Марселя, що включає нотатки 1928—1933 років, об'єднані назвою "Метафізичний щоденник" , а також резюмуюче «Ессе феноменології володіння». Щоденникові записи 1928—1929 років відтворюють динаміку духовного руху Марселя від містико-релігійного осягнення до ортодоксального католицизму.

Увага Марселя концентрується на наявностях внутрішнього духовного екзистенційного досвіду. Наполягаючи на необхідності принципу сповіді , Марсель тлумачить її як відверте звернення людини до самої себе, що і дозволяє почути «самотній голос людини». Фундаментальний онтологічний зв'язок полягає у взаємозв'язку усвідомлюючого себе суб'єкта із своїм власним тілом. За Марселем, існує дилема онтологічного вибору — людина може підвестися до автентичного буття, реалізуючи фундаментальну свободу, але для досягнення такого поступу необхідно позбавитися усвідомлення світу як світу володіння. Однією з характеристик такого світу є панування суб'єкт-об'єктних відносин, а також егоцентризм суб'єкта, потреба «мати», проти чого і виступає Марсель. Запорукою досягнення свободи є звільнення від егоцентризму через релігію, творчість та любов. Характерною особливістю системи володіння виступає раціоналістична філософія , для якої властиве протиставлення об'єкту суб'єкта, що пізнає цей об'єкт, а також проблемний підхід.

Завдання Марселя полягає в описі власного містичного досвіду, який свідчить про те, що людина в одкровенні відчуває себе в єдності з буттям — це і є божественна Присутність, яка не може бути вираженою через поняття. Доведення буття Бога є зайвим і другорядним, оскільки ми можемо мати інтуїтивне знання про його існування. Віруюча людина автоматино сповідує відмінні від буденних високі цінності. Віра, надія, любов, самопожертва — це даності, що складають духовно-практичну основу конкретної онтології. Терпіння та смирення, зосередженість, служіння, що запобігає можливості самогубства, мучеництво та самопожертва віруючого — ключові моральні орієнтири у філософії Марселя.

Див. також

Джерела

  • Історія філософії. Словник / За заг. ред. В. І. Ярошовця. - К.: Знання України , 2006. - 1200 с.