Кондаков Іван Лаврентійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іван Лаврентійович Кондаков (8 жовтня 1857, Вілюйськ, Якутська область - 14 жовтень 1931) - російський хімік.

Kondakov, Ivan Lavrent'evich.jpg
Іван Кондаков

Біографія

Народився в родині козачого п'ятдесятника, який вийшовши у відставку, як козак, що міг торгувати, накопичів деякі гроші та зміг дати своїм вісьмом синам освіту, в тому числі чотирьом - вищу[1]. Після закінчення Вілюйського парафіяльного училища та Красноярської чоловічої гімназії, І. Л. Кондаков у 1880 році вступив на природниче відділення фізико-математичного факультету Санкт-Петербурзького університету, де з третього курсу почав працювати у відомого хіміка А. М. Бутлерова.

Після закінчення університету в 1884 році І. Л. Кондаков був залишений при університеті для підготування до професорського звання лаборантом. У 1886 році призначений штатним лаборантом при кафедрі хімії Варшавського університету. У період 1886-1895 років він викладав на кафедрі фізіології Варшавського університету.

У грудні 1894 року в Петербурзькому університеті захистив дисертацію ступіня магістра хімії з темі «Про синтезі під впливом хлористого цинку в ряду жирових з'єднань».

У 1895 році призначений екстраординарним професором фармації Юр'ївського (Дерптського) університету, з 1898 року - ординарний професор.

У 1899 році він відкрив каталітичну полімеризацію диметілбутадієна в синтетичне каучукоподобну речовину. Дослідження Івана Лаврентійовича лягли в основу способу отримання синтетичного каучуку в Німеччині під час Першої світової війни.

У 1921 році читав лекції в Сорбонні, потім працював в Празькому університеті, продовжуючи наукові дослідження з синтетичним каучуком.

Період життя І. Л. Кондакова в 1921-1931 роки дослідники умовно називають «елваськім»; І. Л. Кондаков мав річний будинок в Елве, куди приїжджав у вільний від навчальної роботи час і на літні канікули. Похований на Елваському кладовищі (Естонія).

У 1957 році в зв'язку з 100-річчям від дня народження І. Л. Кондакова на будинку в Елве, де він жив, була відкрита меморіальна дошка, в 1959 році на його могилі встановлено пам'ятник, а в 1977 році в фойє Тартуського університету з'явився барельєф вченого.

Джерела

  1. http://www.mosjour.ru/index.php?id=2072