Станіслав Альбрехт Радзивілл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Станіслав Альбрехт Радзивілл
Stanisław Albrecht Radziwiłł
Народився 21 липня 1914(19140721)
Шпанів
Помер 27 липня 1976
Лондон
·серцевий напад
Поховання каплиця церкви Св. Анни (Бекінгемшир)
Підданство Велика Британія
Діяльність дипломат
Знання мов польська
Титул князь
Конфесія католицька церква
Рід Радзивілли
Батько Януш Францішек Радзивілл
Мати Анна Ядвіга Марія Любомирська
У шлюбі з Роза де Монлеон
Грейс Колін
Кароліна Лі Був'є
Діти 2 сини і 1 донька
Герб
Герб

Станіслав Альбрехт Радзивілл, пол. Stanisław Albrecht Radziwiłł (21 липня 1914 — 27 липня 1976) — дипломат Другої Речі Посполитої, підприємець Великої Британії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з спольщеного литовського князівського роду Радзивіллів гербу Труби. Молодший син князя Януша Францішека Радзивілла, дипломата та політичного діяча Другої Речі Посполитої. Його матір'ю була Анна Ядвіга Марія Любомирська. Народився 1914 року в селі Шпанів (Волинська губернія Російської імперії, тепер Рівненська область, Україна). Дитинство провів на Волині в родинному маєтку, але у 1917 році вимушений був залишити його під загрозою більшовиків.

У 1924—1933 роках навчався в гімназії міста Пщина. У 1933—1937 роках був студентом факультету гуманітарних наук в Католицькому університеті у Фрібургу в Швейцарії, де вивчав філософію й історію. У 1937 році захистив дисертацію з української культури Волині. 1938 року його призначили на посаду заступника начальника Станіславського воєводства. 1939 року князя Станіслава Радзивілла було мобілізовано до польської армії, в рядах якої воював в чині офіцера кавалерії.

Після падіння Польщі у 1939 році Радзивілл тікає через Угорщину і Югославію до Парижа, де на той час перебуває уряд Польської Республіки у вигнанні під керівництвом Владислава Сікорського. Спочатку був представником Польського Червоного хреста у штаб-квартирі Міжнародного Червоного хреста у Женеві. Згодом призначається на посаду повіреного в справах польського уряду у вигнанні у Лізі Націй. Ці функції він виконував до закінчення Другої світової війни.

У 1940 році в Женеві Радзивілл одружується з графинею Розі де Монлеон, із якою він був знайомий ще з років навчання в університеті. Шлюб тривав п'ять років. 1945 році став одним з фундаторів Польського інституту імені генерала Сікорського в Лондоні.

Після розлучення князь поїхав до Лондона, де в 1946 році одружується вдруге із хорваткою Грейс Колін. Подружжя переїхало жити на Багамські острови. Саме в багамській столиці місті Нассау князь Радзивілл познайомився з відомим лондонським бізнесменом Феліксом Фенстоном, із яким розпочав успішний бізнес у сфері нерухомості.

В 1956 році Станіслав Радзивілл в гостинах у лорда Ламбтона в маєтку Сент-Луїс знайомиться з сестрою Жаклін Кеннеді — Кароліною Лі Був'є, одруженою з американським видавцем Кассом Кенфільдом. Після цього Радзивілли стали все частіше зустрічатися з родиною Кенфілд. Згодом ці зустрічі обмежилися двома людьми. Через якийсь час Кароліна розлучилася зі своїм чоловіком, а князь Станіслав із другою дружиною.

19 березня 1959 року в американському місті Ферфакс Станіслав Радзивілл одружився з Кароліною Був'є. Подружжя Радзивіллів уславилося як заможна пара в світських салонах. Подружжя проводило час між Великою Британією і морськими курортами Франції, Італії та Греції. В 1959 році Станіслав Радзивілл став директором авіакомпанії «Olympic Airways». Князь на той час став одним з найбагатших людей в Великій Британії.

Радзивілл мав добрі відносини з майбутнім президентом США Джоном Кеннеді. Коли президент Кеннеді і його дружина відвідали Радзивіллів у Лондоні, вони отримали запрошення від королеви Єлизавети II повечеряти в Букінгемському палаці. У списку запрошених до двору Радзивілли значилися як князь і княгиня, хоча королева не давала їм право використовувати іноземний титул у Великій Британії. Близькість відносин Радзивілла з Кеннеді відображає той факт, що президент був хрещеним батьком Анни Христини Радзивілл, а сам князь хрестив Джона Фіцджеральда Кеннеді-молодшого.

Після загибелі Джона Кеннеді у 1963 році подружжя багато подорожує по Ямайці, Антигуа, Кенії. В подорожах їх часто супроводжувала Жаклін Кеннеді. У 1960-х роках друзями Станіслава Альбрехта були письменник Трумен Капоте, танцюрист Рудольф Нурієв, прем'єр-міністр Вінстон Черчилль, дизайнер моди Олег Кассіні.

1971 році вперше за багато років відвідав Варшаву, де помер його старший брат Едмунд. У 1974 році шлюб Радзивіллів було розірвано. Станіслав Альбрехт Радзивілл помер 27 липня 1976 від серцевого нападу. Його поховали у родовій каплиці церкви Святої Анни в англійському графстві Бекінгемшир.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Роза, донька графа Гі де Монлеона

дітей не було

2. Дружина — Грейс, донька Михайла Коліна

Діти:

  • Ян Станіслав Альбрехт (нар. 1947)

3. Дружина — Кароліна Лі, донька брокера Джона Був'є III

Діти:

  • Антоній Станіслав Альбрехт (1959—1999)
  • Анна Христина (нар. 1960)

Джерела[ред. | ред. код]