Станіслав Альбрехт Радзивілл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Станіслав Альбрехт Радзивілл
Stanisław Albrecht Radziwiłł
Народився21 липня 1914(1914-07-21)
Шпанів
Помер27 липня 1976(1976-07-27) (62 роки)
Лондон
·серцевий напад
Похованнякаплиця церкви Св. Анни (Бекінгемшир)
ПідданствоВелика Британія
Діяльністьдипломат
Знання мовпольська
Титулкнязь
Конфесіякатолицька церква
РідРадзивілли
БатькоЯнуш Францішек Радзивілл
МатиАнна Ядвіга Марія Любомирська
У шлюбі зРоза де Монлеон
Грейс Колін
Кароліна Лі Був'є
Діти2 сини і 1 донька
Герб
Герб

Станіслав Альбрехт Радзивілл, пол. Stanisław Albrecht Radziwiłł (21 липня 1914 — 27 липня 1976) — дипломат Другої Речі Посполитої, підприємець Великої Британії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з спольщеного литовського князівського роду Радзивіллів гербу Труби. Молодший син князя Януша Францішека Радзивілла, дипломата та політичного діяча Другої Речі Посполитої. Його матір'ю була Анна Ядвіга Марія Любомирська. Народився 1914 року в селі Шпанів (Волинська губернія Російської імперії, тепер Рівненська область, Україна). Дитинство провів на Волині в родинному маєтку, але у 1917 році вимушений був залишити його під загрозою більшовиків.

У 1924—1933 роках навчався в гімназії міста Пщина. У 1933—1937 роках був студентом факультету гуманітарних наук в Католицькому університеті у Фрібургу в Швейцарії, де вивчав філософію й історію. У 1937 році захистив дисертацію з української культури Волині. 1938 року його призначили на посаду заступника начальника Станіславського воєводства. 1939 року князя Станіслава Радзивілла було мобілізовано до польської армії, в рядах якої воював в чині офіцера кавалерії.

Після падіння Польщі у 1939 році Радзивілл тікає через Угорщину і Югославію до Парижа, де на той час перебуває уряд Польської Республіки у вигнанні під керівництвом Владислава Сікорського. Спочатку був представником Польського Червоного хреста у штаб-квартирі Міжнародного Червоного хреста у Женеві. Згодом призначається на посаду повіреного в справах польського уряду у вигнанні у Лізі Націй. Ці функції він виконував до закінчення Другої світової війни.

У 1940 році в Женеві Радзивілл одружується з графинею Розі де Монлеон, із якою він був знайомий ще з років навчання в університеті. Шлюб тривав п'ять років. 1945 році став одним з фундаторів Польського інституту імені генерала Сікорського в Лондоні.

Після розлучення князь поїхав до Лондона, де в 1946 році одружується вдруге із хорваткою Грейс Колін. Подружжя переїхало жити на Багамські острови. Саме в багамській столиці місті Нассау князь Радзивілл познайомився з відомим лондонським бізнесменом Феліксом Фенстоном, із яким розпочав успішний бізнес у сфері нерухомості.

В 1956 році Станіслав Радзивілл в гостинах у лорда Ламбтона в маєтку Сент-Луїс знайомиться з сестрою Жаклін Кеннеді — Кароліною Лі Був'є, одруженою з американським видавцем Кассом Кенфільдом. Після цього Радзивілли стали все частіше зустрічатися з родиною Кенфілд. Згодом ці зустрічі обмежилися двома людьми. Через якийсь час Кароліна розлучилася зі своїм чоловіком, а князь Станіслав із другою дружиною.

19 березня 1959 року в американському місті Ферфакс Станіслав Радзивілл одружився з Кароліною Був'є. Подружжя Радзивіллів уславилося як заможна пара в світських салонах. Подружжя проводило час між Великою Британією і морськими курортами Франції, Італії та Греції. В 1959 році Станіслав Радзивілл став директором авіакомпанії «Olympic Airways». Князь на той час став одним з найбагатших людей в Великій Британії.

Радзивілл мав добрі відносини з майбутнім президентом США Джоном Кеннеді. Коли президент Кеннеді і його дружина відвідали Радзивіллів у Лондоні, вони отримали запрошення від королеви Єлизавети II повечеряти в Букінгемському палаці. У списку запрошених до двору Радзивілли значилися як князь і княгиня, хоча королева не давала їм право використовувати іноземний титул у Великій Британії. Близькість відносин Радзивілла з Кеннеді відображає той факт, що президент був хрещеним батьком Анни Христини Радзивілл, а сам князь хрестив Джона Фіцджеральда Кеннеді-молодшого.

Після загибелі Джона Кеннеді у 1963 році подружжя багато подорожує по Ямайці, Антигуа, Кенії. В подорожах їх часто супроводжувала Жаклін Кеннеді. У 1960-х роках друзями Станіслава Альбрехта були письменник Трумен Капоте, танцюрист Рудольф Нурієв, прем'єр-міністр Вінстон Черчилль, дизайнер моди Олег Кассіні.

1971 році вперше за багато років відвідав Варшаву, де помер його старший брат Едмунд. У 1974 році шлюб Радзивіллів було розірвано. Станіслав Альбрехт Радзивілл помер 27 липня 1976 від серцевого нападу. Його поховали у родовій каплиці церкви Святої Анни в англійському графстві Бекінгемшир.

Родина

[ред. | ред. код]

1. Дружина — Роза, донька графа Гі де Монлеона

дітей не було

2. Дружина — Грейс, донька Михайла Коліна

Діти:

  • Ян Станіслав Альбрехт (нар. 1947)

3. Дружина — Кароліна Лі, донька брокера Джона Був'є III

Діти:

  • Антоній Станіслав Альбрехт (1959—1999)
  • Анна Христина (нар. 1960)

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Stanislovas Albertas Radvila. Lietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.
  • Diana DuBois Lee Radziwiłł. W cieniu siostry, Warszawa: Wydawnictwo Philip Wilson, 1997. ISBN 83 85840 99 0
  • Halina Nocoń: Internat w Pszczynie i jego wychowankowie 1923—1939. Pszczyna: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, 2010, s. 232—233. ISBN 978-83-62674-12-1.
  • Jarosław Durka, Stanisław Albrecht Radziwiłł (1914—1976) — arystokrata, polityk, finansista i działacz społeczny [w:] Tomasz Sikorski, Przemysław Słowiński, Henryk Walczak (red.), Wojna i emigracja. Studia i szkice, t. T. II: Emigracja i losy Polaków na obczyźnie, Gorzów Wielkopolski: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim, 2013, s. 61-79, ISBN 978-83-63134-61-7.
  • Історія життя відомого дипломата і бізнесмена Станіслава Альбрехта Радзивілла, який родом з волині[недоступне посилання з липня 2019]