Стара залізорудна шахта XV століття (втрачена)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геологічна пам'ятка природи місцевого значення «Стара залізорудна шахта XV століття» (втрачена) була створена рішенням виконавчого комітету Закарпатської обласної ради депутатів трудящих від 18.11.1969 р. № 414 «Про організацію фауно-флористичних заказників та взяття під охорону пам'яток природи на території Закарпатської області» та рішенням виконавчого комітету Закарпатської обласної ради народних депутатів від 23.10.1984 р. № 253 «Про мережу об'єктів природно-заповідного фонду» (Ужгородський район). Площа — 5 га.

Вхід у штольню розміщений на південному схилі гори Велика Берегівська (Берегівський р-н, північна околиця с. Мужієво). Об'єкт собою розгалужену систему штолень, штреків, ортів і т. ін. сумарною довжиною понад 1000 м. Стародавні рудокопи (XIV—XVI сторіччя) видобували золото з рудної зони, яка в сучасній геологічній термінології має назву «22-го розлому» і характеризується переважанням відносно крупного золота над тонкодисперсним. Зруденіння локалізується в зонах прожилкування серед гідротермально змінених ріолітових туфів нижньосарматського віку. Геолог В. П. Драчук знаходив у цих виробках, крім досить досконало виготовлених керамічних підсвічників, ще і вироблені з примітивно обробленого пісковику масляні світильники, що може свідчити і про більш давній вік розробок Мужієвського родовища[1].

Рішенням Закарпатської обласної ради від 26 грудня 2003 року № 326 «Про впорядкування переліку об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» об'єкт було скасовано[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Геологічні пам'ятки України (за ред. В. І. Калініна, Д. С. Гурського), в чотирьох томах. — К., 2007. — т. ІІ.
  2. Вся інформація взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що містяться у вільній базі даних ресурсу «Природа України» http://pryroda.in.ua/zapzf/arhiv-pzf-onlayn/