Стародавній караїмський храм (Євпаторія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стародавній караїмський храм-кенаса
Сучасний статус невизначений
Розташування Україна УкраїнаЄвпаторія
Початок будівництва XVI ст.[1]
Зруйновано XVIII ст.[2]
Належність Караїмізм
Стан знищений
Адреса вул. Тучина

Стародавній караїмський храм або стародавній караїмський храм-кенаса — караїмська культова споруда пізнього середньовіччя XVI століття, яка знаходилась на території фасадного жилого будинку в місті Євпаторія. Кенаса випадково відкрита в квітні 2009 року. Дослідження продовжуються.

Знахідка[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Старовинний караїмський храм знайшли у Євпаторії 25 квітня 2009

Відомості про існування ще одного храму на території Євпаторії відомі історикам раніше. Проте, до середини квітня 2009 року знаходження храму невідоме. Під час реставраційних робіт фасаду звичайного жилого будинку в місті Євпаторії у середині квітня 2009 року було повідомлено про знахідку фрагментів культової споруди невідомого їм часу. Під час прибуття археологів та сходознавців робота будівельників зупинена [3].

Робочі відбивали шпаклівку та побачили дивний малюнок. Я прийшов на місце, що дійсно — кам'яне зображення речей, які я бачив в кенаса. Які один-до-одного такі ж, як в кенаса. Бачаться кипарисоньки, гранатове дерево, солярні знаки… Та виникло припущення, що це вхід в стародавню кенаса.

— Костянтин Батозський, любитель старовини, [3].

Спеціалісти прийшли до висновків, що знайдені фрагменти культової споруди відносяться до караїмського храму-кенаси. Від стародавнього храму збережені давні двері, дерев'яні склепіння та низький арочний вхід з вулиці. Храм виявився напівпідземним. За припущенням археологів він знищений у XVIII столітті, а потім на його місці звели будинок, де станом на 2009 рік живе 8 родин. Науковці висловили думку про датування кенеса XVI—XVII століттями. До серпня 2009 року відбувались розкопки на цій ділянці [3].

В поєднані всіх факторів інші конфесії не можуть претендувати, тому що знизу три солярних кола, на яких вписано шостикутову квітку — це знову-таки нариш — гранат. Всі інші його не зображають так. Вони по іншому його орнаментують та орнамент «плітка» доречна не вірменам, не євреям, не кримчакам, не мусульманським храмам, — вона ріже застосовується. Вона частіше застосовується в караїмських храмах.

— Павло Хорошко, історик, [3]

Караїмський стародавній храм робить Євпаторію унікальним містом, де знаходиться одразу три караїмські храми-кенаси..

Якби ця знахідка класифікувалась як караїмський храм, то Євпаторія стане єдиним у світі містом, яке має 3 храми кримських караїмів. У згадках було, що в Солхаті (нині Старий Крим) було 3 храми, але там не знайдено жодного.

— Сергій Сінані, голова караїмської спілки Євпаторії, [3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інформація не точна
  2. Припущення археологів
  3. а б в г д Крючковата, Юлія (25 квітня 2009). Старовинний караїмський храм знайшли у Євпаторії. 5 канал. Архів оригіналу за 2 серпня 2015. Процитовано 2 серпня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]