Стрипер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стрипер
Зображення
Фізично взаємодіє з кабель
Частково збігається з щипці
CMNS: Стрипер у Вікісховищі

Знімач ізоляції, або стрипер (англ. wire stripper) — електромонтажний інструмент, призначений для видалення ізоляції з кінців дротів або оброблення кабелю при електромонтажних роботах.

Вперше запатентований у 1915 році[1]

Типи стриперів[ред. | ред. код]

  • Прості моделі є інструментом, що за принципом роботи схожий з бокорізами і служить для зняття ізоляції з окремих жил. Леза такого інструменту мають кілька виїмок різного радіусу, розрахованих на жили того чи іншого перерізу.
  • Ручний напівавтоматичний стрипер має дві пари губок з лезами. Працюючи з таким стрипером, кінець кабелю поміщається у робочу зону інструмента, і за змиканні ручок леза надрізають ізоляцію, а губки знімають її з жили. Такий тип стрипера обладнаний регульованим упором, що дозволяє точно регулювати довжину ділянки проводу, що оголюється.
  • Автоматичний стрипер. Багатофункціональний автоматичний знімач ізоляції проводів виконує також скручування жил кабелю. Усі операції робляться одночасно і послідовно: ізоляція обрізається, знімається, мідні жили скручуються.
  • Стриппер для крученої пари є затискачем із вбудованим лезом (приблизно як у канцелярського ножа). Такий стрипер дозволяє гранично акуратно надрізати зовнішню ізоляцію кабелю. Крім крученої пари, таким стрипером можна підготувати коаксіальний кабель для накручування F-конектора.
  • Стриппер для коаксіального кабелю зовні схожий на попередню модель. Відрізняється наявністю двох лез та змінною вставкою затиску для роботи з проводом різного перерізу. Два леза необхідні практично одночасного надрізання як зовнішньої, і внутрішньої ізоляції коаксіального кабелю. Такий інструмент вимагає точного налаштування з урахуванням перетину кабелю, товщини зовнішньої ізоляції та товщини центральної жили. Цим типом стрипера готують кабель для роботи з обтискними конекторами.
  • Стриппер для силового кабелю є затискачем з так званим плаваючим лезом. За рахунок своєрідної конструкції леза дозволяє надрізати ізоляцію як упоперек, так і вздовж кабелю, що дуже корисно в разі потреби заголити ділянку кабелю, віддалену від кінця. Цей інструмент передбачає налаштування під товщину ізоляції конкретного кабелю.
  • Стрипер для зняття лакового шару з оптичних волокон є на вигляд простий, але дорогий і прецизійний інструмент, в якому розміри виїмки для оптичного волокна вкрай малі й повинні відповідати дуже строгим допускам: такий стрипер повинен знімати з оптичного волокна найтонший лаковий шар і при цьому не розколоти скло самого волокна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. US patent 1,151,319 (PDF).

Література[ред. | ред. код]

  • Hans-Günter Boy, Uwe Dunkhase: Elektro-Installationstechnik Die Meisterprüfung. 12. Auflage, Vogel Buchverlag, Oldenburg und Würzburg 2007, ISBN 978-3-8343-3079-6.
  • Alfred Hösl, Roland Ayx, Hans Werner Busch: Die vorschriftsmäßige Elektroinstallation, Wohnungsbau-Gewerbe-Industrie. 18. Auflage, Hüthig Verlag, Heidelberg 2003, ISBN 3-7785-2909-9.