ТЕС Балкіпапанського НПЗ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТЕС Балкіпапанського НПЗ
Країна  Індонезія
Розташування Індонезія Індонезія
Введення в експлуатацію перша половина 2020-х (план)
Турбіни 5 парових Siemens SST-600 + 4 газові Siemens SGT-800 (план)
Встановлена електрична
потужність
290 (план)
Материнська компанія Pertamina
ідентифікатори і посилання

ТЕС Балкіпапанського НПЗ – теплова електростанція на сході індонезійського острова Калімантан, яка споруджується в межах модернізації нафтопереробного заводу у Балікпапані.

У першій половині 20 століття Балікпапан став важливим центром нафтовидобувної промисловості, при цьому тут же почався розвиток нафтопереробного майданчику. В кінці 2010-х стартував проект великої модернізації НПЗ, яка має збільшити його потужність з 260 до 360 тисяч барелів на добу та підвищити якість продукції. В межах цього ж проекту вирішили докорінно змінити енергетичне господарство шляхом доповнення комплексу НПЗ теплоелектроцентраллю потужністю 290 МВт (при цьому за умов нормальної роботи потрібна нафтопереробному заводу потужність становитиме 230 МВт). ТЕЦ повинна мати 5 парових турбін по 30 МВт та 4 газові турбіни з показниками по 35 МВт. Останні живитимуть котли-утилізатори, які вироблятимуть необхідну для технологічного процесу пару.

В середині 2021 року повідомили, що на майданчик заводу вже доставили 5 парових турбін.[1][2]

Також варто відзначити, що в 2023 році планується спорудити газопровід Сеніпах – Балікпапан, який доправлятиме ресурс з комплексу Сеніпах, що працює з продукцією родовищ Печіко, Бекапай, Джангкрік, Меракес, Рубі, Махакам-Південь. Використання блакитного палива дозволить скоротити витрати НПЗ та збільшити вихід товарних нафтопродуктів.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pembangkit Listrik 290 MW Disiapkan Jaga Kehandalan Operasi RDMP Balikpapan » Berita energi & Minerba Hari Ini - RuangEnergi.com. Berita energi & Minerba Hari Ini - RuangEnergi.com (амер.). 6 грудня 2021. Процитовано 29 грудня 2022.
  2. StackPath. www.ogj.com. Процитовано 29 грудня 2022.
  3. Sevenlight. New Regasification Terminal in Cilacap, Target Operation in 2023. Pasopati Energi (ID) . Процитовано 29 грудня 2022.