ТЕС Сураттхані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТЕС Сураттхані
Розташування Таїланд Таїланд
Введення в експлуатацію 1973 (конденсаційний блок)
Вид палива нафтопродукти
Енергоблоки 1х30 (конденсаційний блок, виведений з експлуатації), 5х15 (газотурбінна черга 1, виведена з експлуатації), 2х122 (газотурбінна черга 2)
Турбіни 5 газових (газотурбінна черга 1, виведена з експлуатації), 2 газові Mitsubishi (газотурбінна черга 2)
Встановлена електрична
потужність
244 (газотурбінна черга 2)
Материнська компанія Electric Generating Authority of Thailand
ідентифікатори і посилання

ТЕС Сураттхані – теплова електростанція на півдні Таїланду у провінції Сураттхані.

В 1973 році на майданчику станції став до ладу класичний конденсаційний енергоблок потужністю 30 МВт, які працював на нафті.

В якийсь момент станцію підсилили п’ятьма встановленими на роботу у відкритому циклі газовими турбінами потужністю по 15 МВт, що використовували дизельне пальне (можливо відзначити, що наприкінці 1960-х у столичному регіоні на кількох ТЕС запустили вісім таких турбін, проте у підсумку всі вони були переміщені до віддалених провінцій).[1] В 1983-му дві з цих турбін перемістили з майданчику Сураттхані на північ до ТЕС Лан-Крабу, де виникла можливість використати ресурс блакитного палива з місцевого нафтогазового родовища.[2]

Станом на 1994 рік за ТЕС Сураттхані все ще рахувався конденсаційний енергоблок із зменшеним до 25 МВт номіналом та дві газові турбіни із загальним показником у 28 МВт[3], але у підсумку всі згадані вище застарілі потужності були демобілізовані.

В 2001-му на майданчику станції ввели в дію дві встановлені на роботу у відкритому циклі газові турбіни Mitsubishi потужністю по 122 МВт, причому і на цей раз вони були переміщені зі столичного регіону – з ТЕС Сайной. Первісно планували доповнити їх котлами утилізаторами і паровою турбіною потужністю 100 МВт, що дозволило б створити енергоефективний парогазовий блок комбінованого циклу. Зазначений проект був розрахований на використання природного газу, який мав надійти по перемичці від ТЕС Ханом, куди блакитне паливо в свою чергу постачали з Сіамської затоки по газопроводу Ераван – Ханом. Втім, станом на кінець 2010-х організувати постачання блакитного палива так і не вдалось, тому турбіни ТЕС Сураттхані працюють на нафтопродуктах в режимі покриття пікових навантажень (при постійній роботі станція б споживала 1,7 млн літрів дизельного пального на добу).[4][5][6]

Власником станції є державна електроенергетична корпорація Electric Generating Authority of Thailand (EGAT).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. capability of power plants (PDF).
  2. THAILAND PRIVATE SECTOR POWER PROJECT FINAL REPORT (PDF).
  3. The World Bank Report No. 13108-TH STAFF APPRAISAL REPORT.
  4. StackPath. www.ogj.com. Процитовано 28 березня 2023.
  5. Surat Thani power station. Global Energy Monitor (англ.). Процитовано 28 березня 2023.
  6. EGAT to replace decommissioned oil-fired power plant in Surat Thani with gas-fired power plant – Thailand Construction and Engineering News. thailand-construction.com. Процитовано 28 березня 2023.