ТЕС Gesira

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТЕС Gesira
Країна  Сомалі
Розташування Сомалі Сомалі, Могадішо
Введення в експлуатацію 1978—1984 (дизель-генератори), 1985 (конденсаційна)
Модернізація не працює з 1990-х
Вид палива нафтопродукти
Енергоблоки 5 × 5,5 (дизель-генератори), 1 × 15 (конденсаційна)
Турбіни парова Brown Boveri and Cie (конденсаційна)
Встановлена електрична
потужність
27,5 (дизель-генератори), 15 (конденсаційна)
Материнська компанія Ente Nazionale Energia Elattrica (ENEE)
ідентифікатори і посилання

ТЕС Gesira — теплова електростанція у столиці Сомалі Могадішо. Станом на середину 2010-х не працювала.

У 1978 році на майданчику станції встановили два перші дизель-генератори потужністю по 5,5 МВт. Наступного року їх доповнили ще двома такими ж, а в 1984-му додали п'ятий.

У 1985 році тут же запустили в роботу парову турбіну виробництва Brown Boveri and Cie потужністю 15 МВт, котра, як і дизель-генератори, використовувала нафтопродукти. Видача продукції відбувалась як по старій ЛЕП напругою 15 кВ, так і через нове підключення з показником 33 кВ. Проєкт конденсаційної станції, профінансований з боку Kuwait Fund та Arab Fund, включав розраховану на дві однотипні турбіни інфраструктуру. Другу планували запустити у 1987-му, проте через проблеми з обслуговуванням наданого сомалійцям займу інвестори відмовились продовжувати фінансування проєкту[1][2].

У будь-якому випадку, ТЕС Gesira з потужністю 43 МВт стала найбільшою електростанцією країни, проте вже невдовзі припинила свою роботу внаслідок руйнівної для країни громадянської війни. Станом на 2015 рік енергозабезпечення Могадішо здійснювала мережа Benadir Electrical Company (BECO), котра об'єднувала власників трьох десятків приватних дизель-генераторів загальною потужністю близько 14 МВт. При цьому вартість кВт·год була однією з найбільших у світі та на порядок перевищувала її вартість у заможних країнах Європи[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AGENCY FOR INTERNATIONAL DEVELOPMENT Science and Technology Division, Resources Branch Washington, D.C. prepared by BECHTEL NATIONAL, INC. May 1986 (PDF).
  2. The World Bank FOR OFFICIAL USE ONLY Report No. 6834-SO STAFF APPRAISAL REPORT (PDF).
  3. SOMALIA POWER SECTOR REHABILITATION (англ.). 9 грудня 2016. Процитовано 20 лютого 2018.