ТМ-46

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
протитанкова міна TM-46
TM-46
TM-46
Тип Протитанкова міна
Походження СРСР СРСР
Історія використання
Оператори Радянська армія
Війни Війна в Афганістані (1979—1989)
Історія виробництва
Розроблено 1946
Характеристики
Вага 8.6 кг
Висота 108 мм
Діаметр 305 мм

Наповнення Тротил
Вага наповнення 5.7 кг
Механізм
детонації
МВМ, МВШ-46

ТМ-46 у Вікісховищі

TM-46 — радянська протитанкова міна, розроблена у 1946 році. Призначена для виведення з ладу гусеничної та колісної техніки супротивника. Пошкодження машинам противника наноситься за рахунок руйнування їх ходової частини при вибуху заряду міни в момент наїзду колеса на натискну кришку міни, при цьому кришка під вагою танка осідає разом з детонатором в шашку проміжного детонатора.

В середині п'ятдесятих років було визнано, що 6 кг тротилу для танків, які на той час вважалися сучасними, вже недостатньо. Зазвичай вибух ТМ-46 розбивав 3-4 трака гусениці, незначно ушкоджуючи коток. Нерідко ушкодження котка були такі, що його можна було використовувати далі. Тому на заміну ТМ-46 була розроблена ТМ-57.

Характеристики[ред. | ред. код]

Міна може встановлюватися як на ґрунт, так і в ґрунт, в сніг, під воду вручну або засобами механізації (причіпні мінні розкладники: ПМР-1, ПМР-2, причіпні мінні загороджувачі ПМР-3, ПМЗ-4, гусеничний мінний загороджувач ГМЗ, вертолітна система мінування ВМР-2). Температурний діапазон застосування міни від −60 до +60 °C.

Термін бойової роботи міни не обмежується. При руйнуванні металевого корпусу міни від корозії чутливість міни зростає із 120–400 кг до 3-5 кг. Самоліквідатором міна не оснащуються.

Міна може використовуватися у парі з механізмами детонації: МВМ та МВШ-46. Перші зразки міни могли споряджатися детонаторами МВ-5 із запалом МД-5м, які вставлялися в міну під пробку-заглушку. Міна може використовуватися як міна-пастка. Для цього використовується спецзапальник ЕНО, що має зовнішній вигляд штатної пробки-заглушки. Вибух в цьому випадку відбувається при спробі прокрутити пробку.

Характеристика Значення
Тип противогусенична
Корпус Сталь
Маса 8.6 кг
Маса вибухової речовини 5.7 кг
Діаметр 30.5 см
Висота з МВМ 10.8 см
Висота з МВШ-46 26 см
Діаметр датчика цілі 20 см
Чутливість 120—400 кг
Температурний діапазон застосування −60 до +60 °C

Модифікації[ред. | ред. код]

  • ТМН-46 — Модифікація відрізняється наявністю на дні міни спеціального гнізда для установки підривника, який покликаний унеможливити вилучення міни.

Посилання[ред. | ред. код]