Тазівське – УКПГ-3С/Тазівський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тазівське – УКПГ-3С/Тазівський. Карта розташування: Ямало-Ненецький автономний округ
Газ-Сале
Газ-Сале
Тазівський
Тазівський
УКПГ-3С
УКПГ-3С
Схема газопроводів

Тазівське – УКПГ-3С/Тазівський – система газопроводів на півночі Тюменської області, яка забезпечила видачу продукції Тазівського родовища.

В 1962-му на лівобережжі річки Таз виявили гігантське Тазівське нафтогазоконденсатне родовище, що стало першим відкриттям у Надим-Пур-Тазівській нафтогазоносній області, яка невдовзі перетворилась на головний газовидобувний регіон Росії. Втім, основні запаси родовища були пов’язані з нафтою (та газовою шапкою, спрацювання якої доцільне лише за єдиним проектом із нафтовидобутком), так що його повномасштабна розробка через складні геологічні умови та відсутність інфраструктури для роботи з рідкими вуглеводнями затрималась більш ніж на півстоліття (за які у регіоні виникла потужна газотранспортна інфраструктура).

З 1968-го вели обмежений видобуток із однієї свердловини з метою забезпечення потреб селища Газ-Сале, яке виникло поряд з родовищем та стало базою Тазівської нафтогазорозвідувальної експедиції. 

В 2002-му ввели в дію газопровід Газ-Сале – Тазівський довжиною 28 км та діаметром 325 мм, який забезпечив газифікацію ще одного селища.[1][2]

Наприкінці 2010-х нарешті узялись за проект повномасштабної розробки родовища, в межах якого для видачі супутнього та вільного газу в 2020-му запустили трубопровід довжиною 53 км та діаметром 800 мм, який транспортує ресурс до установки комплексної підготовки газа УКПГ-3С на унікальному родовищі Заполярне, яке сполучене з газотранспортною системою потужним коридором Заполярне – Уренгой. Для облаштування переходу траси Тазівське – УКПГ-3С під річкою Лук’яха використали метод спрямованого горизонтального буріння.[3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Ямбурггаздобыча" сдала в эксплуатацию газопровод Газ-Сале - Тазовский. oilcapital.ru (рос.). Процитовано 28 березня 2024.
  2. 45 лет Тазовскому участку добычи газа. yamburg-dobycha.gazprom.ru (рос.). Процитовано 28 березня 2024.
  3. Одобрен скорректированный проект строительства ПСП на Тазовском месторождении. neftegaz.ru (рос.). 16 жовтня 2020. Процитовано 28 березня 2024.
  4. Уровень рационального использования ПНГ на Тазовском месторождении превысил 95%. www.angi.ru - Агентство нефтегазовой информации. Процитовано 28 березня 2024.
  5. pdf (PDF).