Тарло Генрі Самойлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарло Генрі Самойлович
Народився 5 березня 1898(1898-03-05)
Варшава, Російська імперія
Помер 17 вересня 1937(1937-09-17) (39 років)
Діяльність актор, театральний режисер

Генрі Самойлович Тарло (5 березня 1898, Варшава, Російська імперія — 17 вересня 1937) — український режисер та актор єврейського походження. Репресований.

До життєпису[ред. | ред. код]

Народився в єврейській родині. Батько — робітник на шкіряному виробництві.

У 1917 закінчив повний курс гімназії у м. Прага під Варшавою і вступив на медичний факультет Варшавського університету, але пішов ще з першого курсу.

Паралельно навчався на драматичному відділенні Варшавської консерваторії. До кінця не довчився, вступивши у 1919 р. актором та режисером до «Віленської трупи» — єврейського театрального колективу.

У 1922 працював режисером-асистентом у берлінському єврейському театрі «Фолькісбійне» («Народна сцена») під керівництвом А. Філінга.

1923 року, за рішенням польської Спілки єврейських акторів був призначений художнім керівником пересувного театру.

У 1924—1926 знову співпрацює з «Віленською трупою», як режисер та актор. В цей час трупа перебувала на гастролях у Румунії. У 1926 протягом року виконував обов'язки режисера-асистента у паризькому театрі «L'atelier» («Ательє»).

Знав польську, російську, французьку, німецьку та єврейську (їдиш) мови, подорожував Європою.

У 1927 запрошений до Московського державного єврейського театру, згодом відряджений до Харківського державного єврейського театру.

У 1933 після об'єднання Харківського та Київського державних єврейських театрів перейшов до Театру робочої молоді («ТРАМ»), де обіймав посади заступника художнього керівника, режисера та актора.

У 1936 на виконання розпоряджень «директивних органів» перейшов у Перший державний польський театр.

У лютому 1937 через донос був заарештований органами НКВС, звинувачений в антирадянській діяльності та 13 вересня того ж року «засуджений» за першою категорією (розстріл). Вирок був виконаний 17 вересня 1937 р.

Пам'ять[ред. | ред. код]

2021 року його доля представлена на фотодокументальній виставці про репресованих театральних діячів «Імена, викреслені з афіш», що експонується при вході на територію Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Світлана Чорна (15 травня 2021). Імена, викреслені з афіш. Голос України.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Томозова Наталія Миколаївна (2020). Актор Генрі Тарло: спроба реконструкції біографії. XVI біографічні читання: «Історична біографіка в сучасному українському суспільстві: проблематика, інформаційний простір, бібліотеки, читачі».