Тев'яшов Володимир Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тев'яшов Володимир Степанович
Народився 1747
Помер 1810
Колибілка, Острогозький повіт, Воронезька губернія, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Батько Степан Іванович Тев'яшов
У шлюбі з Ірина Аполлонівна Лодиженська

Володимир Степанович Тев'яшов (рос. дореф. Володимир Степанович Тевяшов, 1747 — бл. 1810, слобідка Колибілка, Воронізька губернія) — воронезький поміщик, колезький радник, син острогозького полковника Степана Івановича Тев'яшова (старшого).

Життєпис[ред. | ред. код]

Володимир Тев'яшов народився 1747 року в родині острогозького полковника Степана Тев'яшова (старшого). Сам він був одружений з Іриною Аполлонівною Лодиженською. У 1802 році почав будівництво храму Іоанна Богослова в селі Колибілка Воронізької губернії, що належало йому. Ця пам'ятка архітектури у стилі класицизму була знесена за радянських часів.

Володимир Тев'яшов був близьким товаришем та співрозмовником відомого українського філософа та педагога Григорія Савича Сковороди, у маєтках якого філософ часто й довго жив. Ключові філософські твори Сковороди присвячені Степану Івановичу та Володимиру Степановичу Тев'яшовим. Зокрема, Володимиру Тевяшову, — такі трактати, як «Кільце» та «Алфавіт, чи буквар світу».[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ніженець А., Стогній І. Григорій Сковорода // Пам'ятні місця на Україні. — Київ, 1984. — С. 52-53.
  2. Кралюк, Петро (3 квітня 2022). Східна Слобожанщина. Чому ця українська земля не увійшла до складу Української держави?. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 17 грудня 2022.

Література[ред. | ред. код]

  • Степанов В. П. Русское служ. дворянство 2-й пол. XVIII в. — СПб., 2000.
  • Гавриленко А. Над Тихою Сосною. На зарубіжній Слобожанщині // Березіль. — 2002. — № 7-8. — С. 151—154.