Карма Тенсун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тенсунг Вангпо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карма Тенсун
тиб. ཀར་མ་བསྟན་སྲུང་དབང་པོ
Народився 16 століття
Помер 1611
Діяльність політик
Посада правитель
Батько Карма Цетен
Брати, сестри Khunpang Lhawang Dorjed і Karma Thutob Namgyald
Діти Карма Пунцок Намг'ял

Карма Тенсун (тиб. ཀར་མ་བསྟན་སྲུང; д/н–1611) — г'ялпо (володар) Цангу в 15991611 роках. Відомий також як Карма Тенсун Ванпо або Тенсун Вангпо.

Життєпис[ред. | ред. код]

Третій або четвертий син Карма Цетена, г'ялпо Цангу. Замолоду здобув військову освіту, навчився писати і читати, ознайомився з буддійськими текстами. Став прихильником сект Джонанг і Карма Каг'ю. З1588 року став долучатися до державних справ.

1599 року після смерті батька зі старшими братами Карма Тутоб Намг'ялом і Кхунпан Лхаван Дордже розділив владу в Цангу. Отримав східну частину. Своєю резиденцією обрав Норбу Кюнгцзе.

1600 року до Уя увійшов один з туметських нойонів Хатхан-Баатур, який захопив монастир Янгпачен, що належав шамарпі (червонокапелюшникам Карма Каг'ю). А 1601 року туметські монголи допомагали затвердитися Далай-ламі IV в Лхасі. Втім того ж року Карма Тенсун вигнав монголів з Янгпачену. Водночас намагався використати невдоволення частини знатті приходом монголів до Уя, уклавши союз з впливовим родом Кійшопа.

Активізував зовнішню політику в південному й західному напрямках, де значно розширився, дійшовши до кордонів Сіккіму і Бутану. Проте полсилення секти Гелуг в регіоні Уй та обмеження прав Міпан Чок'ї Ванчука, 6-го шамарпи, змусили Карма Тенсуна втрутитися в ці справи. 1605 року війська останнього атакували регіон Уй. Його війська дійшли до Пханьюли. За повідомленнями близько 5 тис. ченців і мирян було вбито на пагорбах за монастирями Дрепунг і Сера. Бої з десі Міпхам Ванґюр Г'ялпо тривали наступні 2 роки, поки не почалися перемовини з фортеці Гонгґара, що не змогли відновити мир.

Невдовзі призначив Таранатху з секти Джонанг головним ритуалістом Цангу, щоб той слав прокляття та здійснював тантричні обряди проти секти Гелуг. 1606 року після смерті брата Кхунпан Лхаван Дордже здійснив новий поділ Цангу з іншим братом Карма Тутоб Намг'ялом.

1608 року вдерся до Уя, захопивши значну частину регіону з Лхасою. Для підняття авторитету серед населення скасував панщину. Втім 1610 року захворів на якусь шкіряну хворобу, його тіло вкрилося пухлинами, від якої помер 1611 року. Йому спадкував небіж Карма Пунцок Намг'ял.

Родина[ред. | ред. код]

Мав декілько дружин. Оженився на Сонам ​Палгі Бутрі з роду Кійшопа, від якої мав доньку. Згодом розлучився з нею.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jampa Samten. Overview of Mongolian Patronage to Gelugpa School of Tibetan Buddhism. The Tibet Journal Vol. 32, No. 3, Tibetan Authors (Autumn 2007), pp. 11–21
  • Tsepon W.D. Shakabpa, One Hundred Thousand Moons, Leiden 2010
  • Benjamin Bogin, The Red and Yellow war: Dispatches from the field, in Benjamin Bogin & Andrew Quintman (eds), Himalayan passages: Tibetan and Newar studies in honor of Hubert Decleer. Boston 2014