Термокарстове/Ханчейське – Східно-Таркосалинське – Пуровський ЗПК

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термокарстове/Ханчейське – Східно-Таркосалинське – Пуровський ЗПК. Карта розташування: Ямало-Ненецький автономний округ
Пуровський ЗПК
Пуровський ЗПК
Східно-Таркосалинське
Східно-Таркосалинське
Ханчейське
Ханчейське
Термокарстове
Термокарстове
Схема трубопроводів

Термокарстове/Ханчейське – Східно-Таркосалинське – Пуровський ЗПК – трубопровідна система для транспортування конденсату у Тюменьській області Росії.

В 2001 році на гігантському Східно-Таркосалинському родовищі почалась розробка багатих на гомологи метану валанжинських газоконденсатних покладів. Для видачі їх продукції проклали перемичку діаметром 273 мм та пропускною здатністю 2,4 млн тон на рік до конденсатопроводу Уренгой – Сургут, який проходить на протилежному (лівому) березі річки Пур (підводний перехід через Пур облаштваний на 27-му кілометрі траси). В тому ж 2001-му до Східно-Таркосалинського вивели трубопровід для транспортування конденсату довжиною 62 км та пропускною здатністю 1,1 млн тон на рік від розташованого далі на схід гігантського Ханчейського родовища.

З 2004-го на Східно-Таркосалинському запустили установку деетанізації конденсату, а в 2005-му неподалік став до ладу розрахований на роботу з деетанізованим конденсатом Пуровський завод з переробки конденсату (ЗПК), який належить тій же компанії «Новатек», що здійснює розробку зазначених родовищ. Майданчик Пуровського ЗПК лежить за кілька кілометрів від місця врізки перемички від Східно-Таркосалинського родовища до системи Уренгой – Сургут.

В середині 2010-х ще далі на схід ввели в розробку середнє за розмірами запасів Термокарстове родовище. До комплексу його облаштування увійшла установка деетанізації конденсату та завершений в 2014-му конденсатопровід довжиною 240 км та діаметром 273 мм до Східно-Таркосалинського родовища, який на своєму шляху долає річку Таз.[1][2][3][4][5][6][7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Восточно-Таркосалинское НГКМ (нефтегазоконденсатное месторождение). bbgl.ru. Процитовано 28 березня 2024.
  2. Тендер: Обследование подводного перехода (р.Пур) на объектах Восточно-Таркосалинского месторождения: ГКП:Конденсатопровод от УНТС до конденсатопровода Уренгой-Сургут (Д-273) | Ямало-Ненецкий АО | Все коммерческие тендеры России. www.komtender.ru (ru-RU) . Процитовано 28 березня 2024.
  3. Газовый конденсат — добыча, переработка, реализация: Серия «Просто ТЭК» | GasForum (ru-RU) . Процитовано 28 березня 2024.
  4. Yumpu.com. Годовой отчет 2011 - Новатэк. yumpu.com (xx) . Процитовано 28 березня 2024.
  5. sudact.
  6. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВОСТОЧНО-ТАРКОСАЛИНСКОГО МЕСТОРОЖДЕНИЯ - European Student Scientific Journal (электронный научный журнал). sjes.esrae.ru. Процитовано 28 березня 2024.
  7. Тернефтегаз продолжает полномасштабные строительно-монтажные работы на Термокарстовом месторождении. neftegaz.ru (рос.). 30 червня 2014. Процитовано 28 березня 2024.