Тигран VI

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тигран VI
Γαίος Ιούλιος Τιγράνης
Псевдо Տիգրան
Народився до 25
Помер після 68
Країна  Велика Вірменія
Національність жид
Діяльність суверен
Титул цар Великої Вірменії
Посада king of Armeniad і цар Вірменії[d]
Термін 59—63 роки
Попередник Трдат I
Наступник Трдат I
Рід Іродіади
Батько Александр
У шлюбі з Опгаллі
Діти 1 син і 1 донька

Тигран VI (до 25 — після 68) — цар Великої Вірменії у 5963 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Іродіадів. Син Александра, онука Ірода I, царя Юдеї. Його бабуся за материнської лінією належала до капподокійської та вірменської аристократії. Можливо, його мати належала до династії Арташекідів. Народився в Єрусалимі. Дитиною перебрався до Риму, де здобув тамтешню освіту, відійшов від юдаїзму. Тут оженився з фригійкою або еллінізоюваною жидівкою Опгаллі.

У 58 році римські війська на чолі із Корбулоном повалили вірменського царя Трдата I. У 59 році в Тигранакерті царем було оголошено Тиграна VI. Він розпочав проримську політику. Сприяв римським військам у війні з Парфією.

У 62 році вдерся до Адіабену, яку захопив, поваливши тамтешнього царя Монобаза II, васала Парфії. У відповідь проти Тиграна VI рушили парфянські війська на чолі із Вологезом I, який взяв в облогу Тигранакерту. У 63 році Тигран VI зрікся трону й втік до Римської імперії.

У 66 році імператор Нерон планував відновити Тиграна на троні, але цьому завадило Перше юдейське повстання. Помер після 68 року.

Родина[ред. | ред. код]

  • Гай Юлій Олександр, династ Кетіс Кілікійського
  • Юлія, дружина Марка Планція Вара, римського сенатора

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au xixe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 97-98.
  • J. Lindsay, A View of the History and Coinage of the Parthians, Adamant Media Corporation, p.p. 83-84. ISBN 1-4021-6080-1
  • R.G. Hovannisian, The Armenian People from Ancient to Modern Times, Volume 1: The Dynastic Periods: From Antiquity to the Fourteenth Century, Palgrave Macmillan, 2004