Торії Кійоміцу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торії Кійоміцу
яп. 鳥居清満
«Акробат»
Народився1735(1735)
Едо
Помер11 травня 1785
КраїнаЯпонія
Національністьяпонець
Діяльністьмалярство, ксилографія
Відомий завдякихудожник
РідТорії
БатькоТорії Кійонобу Молодший або Торії Кійомасу II
Автограф

Торії Кійоміцу (*鳥居 清満, 1735  —11 травня 1785) — японський художник доби Едо.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з роду відомих художників Торії. Його батьком за різними відомостями був Торії Кійонобу Молодший або Торії Кійомасу II. Народився у 1735 році в Едо. Продовжив родинну традицію, навчався малюванню у батька. У 13 років (1747 рік) виготовив перші ілюстрації для дитячої книжки «Таймен но біва». Згодом виконував ілюстрації до безлічі романів і повістей, але уславився станковими гравюрами з акторами і сценами із вистав театру кабукі (жанр якуся-е).

Усе життя мешкав в Едо, де працював та помер 1785 року.

Творчість

[ред. | ред. код]

Торії Кійоміцу додав до червоного і зеленого кольорів, властивим в той час техніці бенідзурі-е, відтінки сірого, блакитного і жовтого (з 1765 року). Йому приписують винахід кенто — позначки на друкованій дошці, що дозволяло вирівнювати і максимально точно зіставляти різні колірні зони. Разом з тим Торіі Кійоміцу був вірний традиції бенідзурі-е.

Сюжетами його композицій служили зображення красунь, акторів в амплуа оннагата (жіночі ролі) і дівчат в інтер'єрах чайних будинків, за грою або читанням, після купання. герої в зображенні Кійоміцу відрізнялися граційністю, витонченністю та красою. Зображення акторів часто близькі до зображення красунь

Його учнями були Торії Кійонага і Торії Кійоцуне

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Lane, Richard. (1978). Images from the Floating World, The Japanese Print. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0192114476, ISBN 9780192114471
  • Hickman, Money (1993). «Enduring Alliance: The Torii Line of Ukiyo-e Artists and Their Work for the Kabuki Theatre.» Fenway Court, 1992. Boston: Isabella Stewart Gardner Museum.