Туймазинський газопереробний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туймазинський газопереробний завод. Карта розташування: Росія
Туймази
Туймази
Місце розташування заводу

Туймазинський газопереробний завод – підприємство нафтогазової промисловості, яке діє у Башкортостані.

Під час розробки нафтових родовищ Башкирії та Татарстану отримували значні обсяги супутнього газу. З метою використання цього ресурсу в 1953 та 1956 – 1958 роках ввели в дію дві черги Туймазинського ГПЗ. Окрім супутнього газу Туймазинського родовища він працював із ресурсом, поданим з Татарстану по трубопроводу Бавли – Тубанкуль. Для видачі товарного газу призначались трубопроводи Туймази – Уфа та Туймази – Урусса, тоді як газопровід Шкапово – Тубанкуль забезпечив зв’язок Туймазинського ГПЗ та Шкаповського ГПЗ.

В 1967-му ГПЗ переробив рекордний об’єм у 807 млн м3 газу. Втім, більшу частин історії підприємство відчувало нестачу сировини, а станом на початок 2020-х власник заводу визначав його річну потужність лише як 28 млн м3. За 1-й квартал 2021-го було фактично перероблено 5,7 млн м3.

У складі другої черги завод отримав дві газофракційні установки сукупною потужністю 438 тисяч тон на рік. Спершу вони продукували пропан та бутан, а з 1977-го стало можливим отримувати ізопентан (цей продукт був, зокрема, потрібен для установок дегідрогенізації в Стерлітамаку, Новокубишевську, Тольятті). Також до асортименту продукції ГПЗ увійшла гексанова фракція.

Через нестачу місцевого ресурсу з 1970-го розпочали переробку привозної фракції С3+, яку доправляли залізничним транспортом з Ухти та Західного Сибіру. З другої половині 1980-х поставки цієї фракції стали можливими по трубопроводу Оренбург – Туймази з Оренбурзького ГПЗ.

Станом на початок 2020-х потужності Туймазинського ГПЗ по фракціонуванню визначались на рівні 193 тисяч тон на рік, при цьому в 1-му кварталі 2021-го було фактично перероблено 22 тисячі тон фракції С3+.

Наразі завод виробляє пропан-бутанову суміш, бутан, ізобутан, газовий бензин та сірку (ще в 1967-му у Туймазах почала роботу установка з вилучення сірководню).[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Теплов, Николай Сергеевич (1998). Зарождение и становление газопереработки в Башкортостане (ru-RU) . Процитовано 28 березня 2024.
  2. rep8_EZHO_1kv2021 (PDF).