Установка ізомеризації в Омську

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка ізомеризації в Омську. Карта розташування: Уральський федеральний округ
Омськ
Омськ
Місце розташування заводу

Установка ізомеризації в Омську – складова нафтопереробного майданчику в Омську, яка здійснює продукування високооктанового компонента палива.

Загальний вигляд установки

Установка, що стала до ладу в 2010-му, має річну потужність на рівні 800 тисяч тон ізомеризату. Як сировину використовують пентан-гексанову фракцію прямогонного бензину із вмістом бензолу не більше 1% та вуглеводнів С7+ не більше %, при цьому випускають:

- ізопентанову фракцію з октановим числом 92 – 93 пункта, яка містить 95,6% – 98,5% ізопентану, не більш ніж 2,1% пентану та менш ніж 1% бутанів;

- ізогесканову фракцію з октановим числом 91 – 92 пункта, яка містить не більш ніж 0,05% н-гексану та не більш ніж 4,2% циклопентану, тоді як інший об’єм припадає на ізомери гексану (переважно 2,2-диметилбутан, а також 2,3-диметилбутан, 2-метилпентан та 3-метилпентан).

Установка спроектована по ліцензії російської компанії «НПП Нефтехим» та використовує технологію «Изомалк-2».[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ОПЫТ ПРОЕКТИРОВАНИЯ, СТРОИТЕЛЬСТВА И ВВОДА В ЭКСПЛУАТАЦИЮ НОВЫХ КОМПЛЕКСОВ «ИЗОМАЛК-2» | ООО "НПП НЕФТЕХИМ". nefthim.ru. Процитовано 28 березня 2024.
  2. New%20complex (PDF).
  3. На Омском НПЗ введена в эксплуатацию крупнейшая установка изомеризации легких бензиновых фракций «Изомалк-2» — Газпром нефть. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 28 березня 2024.