Фатех – Джебель-Алі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фатех – Джебель-Алі. Карта розташування: ОАЕ
Джебель-Алі
Джебель-Алі
Фатех
Фатех
Пункти, сполучені трубопроводами

Фатех – Джебель-Алі – газопровідна система, яка сполучає групу офшорних родовищ із газопереробним заводом Джебель-Алі (емірат Дубай).

У середині 1970-х вирішили взятись за утилізацію попутного газу, котрий отримували під час розробки нафтових родовищ Фатех і Південно-Західний Фатех. Починаючи з 1980-го цей ресурс надходив на переробку до розташованого на суходолі ГПЗ Джебель-Алі, куди проклали два офшорні трубопроводи довжиною по 90 км з діаметрами 400 мм і 450 мм. Водночас на родовищах встановили дві нові платформи з компресорним обладнання, котрі забезпечували перекачування.[1][2]

У 1984-му газопереробний завод та родовища сполучили ще однією лінією діаметром 400 мм, проте на цей раз вона призначалась для транспортування отриманого після вилучення гомологів метану ресурсу у зворотньому напрямку, для використання як паливний газ та закачування у поклади з метою підтримки пластового тиску.[3][4] В подальшому, за можливості, намагались максимізувати використання ресурсу групи Фатех для обслуговування її ж потреб (зокрема, так відбулось після введення у 1993-му газопроводу Мубарек – Джебель-Алі).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Fateh–Jebel Ali gas pipeline. Global Energy Monitor (англ.). 11 січня 2020. Процитовано 9 вересня 2020.
  2. Minerals Yearbook (англ.). Bureau of Mines. 1978.
  3. ENOC Annual Review 2018 (PDF).
  4. UNITED ARAB EMIRATES FOCUSES ON NATURAL GAS DEVELOPMENT | Oil & Gas Journal. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 9 вересня 2020.