Франц Кульман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянство Німеччина
Дата народження 27 лютого 1877(1877-02-27)
Місце народження Вільгельмсгафен
Дата смерті 1965
Рід діяльності підприємець
Отримані відзнаки
офіцерський хрест ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина»

Фра́нц Ку́льман (нім. Franz Wilhelm Kuhlmann; 27 лютого 1877, Вільгельмсгафен, Німецька імперія — 1965, Вільгельмсхафен, ФРН) — німецький підприємець, винахідник рухомого столу для креслення — кульману, що отримав його ім'я.

Креслярський стіл — кульман.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Франц Кульман був старшим сином годинникаря Бернхарда Фрідріха Кульмана, що походив з району Мюнстерланд і перебрався в 1873 Вільгельмсгафен. Невдовзі Бернхард Кульман почав виробляти точні механічні прилади для моряків.

У 1899 році Франц Кульман узяв на себе керівництво магазином та майстернею. 1 липня 1903 року він організував власну компанію «Franz Kuhlmann KG» у Вільгельмсгафені. Компанія займалася виробництвом точної механіки та приладів. На момент створення в компанії працювали 5 помічників та 2 учні. Незабаром відкрилися два заводи у сусідніх з Вільгельмсхафеном містах: у Рюстрінгені та у Бад-Лаутерберзі у Гарці.

Найбільш відомою продукцією цього підприємства були креслярські інструменти та креслярські столи. Конструкція рухомого креслярського столу — кульману була запатентована в багатьох країнах світу. Ці столи фірма Кульмана експортувала до більш ніж 60 країн світу.

Пам'ять та нагороди

[ред. | ред. код]

Рухливі столи для креслення стали настільки відомими, що досі їх називають на ім'я винахідника та виробника кульманами.

У 1953 Ф. Кульманн був нагороджений Хрестом за заслуги Федеративної Республіки Німеччина.

27 лютого 1957 став почесним громадянином міста Вільгельмсгафен.

Інтернет-ресурси

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Hermann Ahner: Wilhelmshavener Chronik: zur 100. Wiederkehr der Namensgebung durch König Wilhelm am 17. Juni 1869. Verlag Brune, 1969
  • Georg Wenzel: Deutscher Wirtschaftsführer. Lebensgänge deutscher Wirtschaftspersönlichkeiten. Ein Nachschlagebuch über 13000 Wirtschaftspersönlichkeiten unserer Zeit. Hanseatische Verlagsanstalt, Hamburg/Berlin/Leipzig 1929, {{{first}}} {{{last}}}. Dictionary of National Biography. — L. : Smith, Elder & Co..
  • Werner Brune (Hrsg.), Wilhelmshavener Heimatlexikon, Brune Druck- und Verlagsgesellschaft, 1985
  • Kuhlmann, Franz: 25 Jahre Franz Kuhlmann Rüstringen-Wilhelmshaven und Lauterberg im Harz, Druck: G. Hunckel, Bremen, 1928

Примітки

[ред. | ред. код]