Філавандрель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філавандрель
пол. Filavandrel aén Fidháil
Творець: Анджей Сапковський
Твори: Відьмак, Відьмак, Відьмак, Відьмак: Кошмар Вовка, Край світуd і Час погорди
Стать: чоловічаd
Національність: Дол Блатаннаd
Рід занять: лідер, радник
Роль виконує: Данієль Ольбрихський

Філавандрель аен Фідаїль (пол. Filavandrel aén Fidháil) — персонаж літературного циклу "Відьмак" польського письменника Анджея Сапковського, ельф, радник королеви Дол Блатанна. Став героєм екранізацій циклу.

Біографія[ред. | ред. код]

У книгах Сапковського Філавандрель — Aen Saevherne, ватажок вільних ельфів Синіх Гор. Після утворення ельфійської держави Дол Блатан він став одним з радників його королеви, Францески Фіндабайр. Філавандрель негативно ставився до вимушеного зречення ельфів Дол Блатанна від руху скоя'таелей, вважаючи цей крок зрадою.

У серіалах[ред. | ред. код]

У польському телесеріалі "Відьмак" Філавандреля зіграв Даніель Ольбрихський. В американсько-польському серіалі з тією ж назвою, перший сезон якого вийшов на екрани в грудні 2019 року, Філавандреля зіграв Том Кентон[1]. Цей герой з'являється у другій серії, "Чотири марки", частково заснованій на оповіданні Анджея Сапковського «Край світла». Критики відзначають, що початковий сюжет виявився зім'ятим, через що не вдалося належним чином розкрити персонажів[2].

На думку деяких рецензентів, Філавандрель та його прихильники вийшли в американському «Відьмаку» негативними героями; їх навіть порівнюють з есесівцями та терористами[3]. З іншого боку, у книзі Філавандрель відпустив Геральта та Лютика лише тому, що йому було наказано це зробити; в серіалі ж, мабуть, він переконується, що його бранці не заслуговують на смерть[4]. За словами одного з кітиків, це «гнані та озлоблені створіння, яких люди утискають і тримають у гетто — а ті у відповідь ідуть партизанити»[5].

Заздалегідь стало відомо, що Філавандрель з'явиться і в другому сезоні серіалу[6][7]. Крім того, він став одним із персонажів анімаційного фільму "Відьмак: Кошмар вовка" (2021)[8].

Примітки[ред. | ред. код]