Філіберт II (герцог Савойський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіберт II
Народився 10 квітня 1480
Пон-д'Ен
Помер 10 вересня 1504 (24 роки)
Пон-д'Ен
Поховання Saint-Nicolas-de-Tolentin churchd
Країна  Савойське герцогство
Діяльність аристократ
Знання мов французька
Титул герцог і Duke of Savoyd
Посада Duke of Savoyd
Рід Савойська династія
Батько Філіпп II (герцог Савойський)
Мати Marguerite de Bourbond
Брати, сестри Луїза Савойська, Philipped, Louis of Savoyd, Карло III Савойський і René of Savoyd
У шлюбі з Yolande Louise of Savoyd і Маргарита I
Нагороди
Орден Золотого руна

Філіберт II Красивий (італ. Filiberto II il Bello; 10 квітня 1480 — 10 вересня 1504) — герцог Савойський в 14971504 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Савойського дому. Син Філіппа Савойського та Маргарити де Бурбон. Народився 1480 року в Пон-д'Ені. Виховувався при французькому королівському дворі. 1496 року після того, як батько успадкував Савойське герцогство, Філіберт був оголошений спадкоємцем трону. Того ж року оженився на своїй стриєчній сестрі Іоланді.

1497 року після смерті батька успадкував Савою. Також висунув претензії на титули короля Кіпру, Єрусалиму і Кілікії. 1499 року помирає його дружина. Тому титули королів Кіпру, Єрусалиму і Кілікії перейшли до сестри померлої дружини Шарлотти. Але Філіберт II продовжив їх застосовувати. В цей же час Франція підкорила практично усю Північну Італію, фактично оточивши Савою.

1501 року оженився на представниці династії Габсбургів, з якою був знайомий з дитинства. Цей шлюб виявився дуже щасливим. До того ж Філіберт любив жити весело, проводячи час у суцільних розвагах — бенкетах, балах, змаганнях, полюваннях. 1503 року тесть надав герцогу тимчасову світську юрисдикцію над єпископами Ліона, Лозанни, Женеви, Аости, Турина, Мор'єнна, Тарантасії, Верчеллі та Мондові.

1504 року рятуючись від епідемії чуми переніс резиденцію до замку Пон-д'Ен, де помер того ж року за деякими відомостями внаслідок нещасного випадку під час полювання або від чуми. Трон успадкував його зведений брат Карло III.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Іоланда, донька Карла I, герцог Савойський

дітей не було

2. Дружина — Маргарита, донька Максиміліана I Габсбурга, імператора Священної Римської імперії

Діти:

  • Маргарита (1504)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ward, A.W.; Prothero, G.W.; Leathes, Stanley, eds. (1934). The Cambridge Modern History. XIII. Cambridge at the University Press.
  • Isabelle Callis-Sabot, Marguerite et Philibert, Éditions Alexandra de Saint-Prix, 2014 (ISBN 978-2-36689-028-0).