Характерники (батальйон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Характерники
КраїнаУкраїна Україна

Характерники — спеціалізований батальйон у складі 24 окремої механізованої бригади ЗСУ. Його особливістю є те, що він складається з колишніх ув'язнених, які добровільно долучилися до лав ЗСУ[1][2].

Історія

[ред. | ред. код]

Навесні 2024 року Верховна рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених, а 17 травня його підписав президент Зеленський[3]. Документ пропонував можливість долучатися до військової служби тим, кому присудили обмеження або позбавлення волі за нетяжкими статтями[4]. На мобілізацію засуджених впливає не тільки склад злочину та бажання захищаи Україну, а й висновок військово-лікарської комісії, рішення суду про умовно-дострокове звільнення та готовність командира прийняти людину на службу у свій підрозділ[5][6].

Служити у батальйоні не зможуть засуджені за злочини проти основ національної безпеки, зокрема, особи, що відбувають покарання за державну зраду. Крім того, заборонено служити особам, засудженим за злочини проти статевої свободи людини, навмисне вбивство двох і більше осіб, тероризм[2].

Перед формуванням батальйону невелике число колишніх ув'язнених уже служили у складі окремого підрозділу 225 штурмового батальйону. Ці люди вже мали бойовий досвід.

Про формування батальйону було оголошено в липні 2024 року. Особовий склад батальйону склав військову присягу на вірність українському народові та виголосив молитву українського націоналіста.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. У 24 бригаді створили новий батальйон «Характерники» — там служитимуть колишні в'язні. hromadske.ua (укр.). 9 липня 2024. Процитовано 14 липня 2024.
  2. а б Вже мають бойовий досвід. В Україні з'явився батальйон з колишніх в'язнів. РБК-Украина (укр.). Процитовано 14 липня 2024.
  3. "Щоб запам'ятали не зеком". Чому ув'язнені йдуть на фронт і якою буде їхня служба. РБК-Украина (укр.). Процитовано 14 липня 2024.
  4. Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених. hromadske.ua (укр.). 17 травня 2024. Процитовано 14 липня 2024.
  5. Мобілізація засуджених: у Міноборони пояснили, від чого залежатиме це рішення. hromadske.ua (укр.). 12 травня 2024. Процитовано 14 липня 2024.
  6. Отримали другий шанс: в Україні зʼявився батальйон "Характерники", який складається із засуджених. 5 канал. 10 липня 2024. Архів оригіналу за 11 липня 2024. Процитовано 14 липня 2024.