Хартапу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хартапу
Народився 13 століття до н. е.
Помер бл. 1200 до н. е.
Національність хетти
Діяльність суверен
Титул руба'ум рабі'ум
Термін 1209—1200 до н. е.
Попередник Курунта
Наступник приєднано до Хеттського царства
Батько Мурсілі III

Хартапу (д/н — бл. 1200 до н. е.) — цар хеттського царства Тархунтасса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Переважно більшість дослідників розглядає Хартапу як сина великого царя Мурсілі III, хоча деякі висловлюють думку, що він був сином або онуком царя Курунти.

Після повалення Мурсілі III ймовірно залишився в Хаттусі, де виховувався при дворі Хаттусілі III. Після сходження на трон Курунти призначається васальним царем в Тархунтассу. Це сталося за різними версіями 1230 або 1209 року до н. е. (остання дата більш ймовірна).

Після загибелі або смерті Курунти до 1205 року до н. е. стає самостійним царем Тархунтасси. Можливо, харатпу намагався скористатися зовнішніми складнощами великого царя Суппілуліуми II, оголосивши про незалежність Тархунтаси. Невдовзі прийняв титул великого царя. Висловлюється також думка, що хартапу спробував захопити владу в хеттській державі. Відповідно до археологічних розвідок скельних та клинописних написів Суппілуліума II здійснив похід проти міст, що входили до Тархунтасси. Напевне, в цій війні близько 1200 року до н. е. Хартапу зазнав поразки, а його володіння було приєднано до Хеттського царства.

Джерела[ред. | ред. код]

  • John David Hawkins: The End of the Bronze Age in Anatolia. New light from recent discoveries. In: Altan Çilingiroǧlu und David Henry French (Hrsg.): Anatolian Iron Ages. Band 3 (= British Institute of Archaeology at Ankara Monograph, Band 3), Ankara 1994, S. 91–94.
  • Bryce, Trevor. The Kingdom of the Hittites, 2, Oxford University Press [1999] (2005). ISBN 0-19-928132-7