Херсонські єпархіальні відомості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Херсонські єпархіальні відомості» — офіційне видання Херсонської православної єпархії. Видавалися двічі на місяць впродовж 1860—1918 роках в Одесі[1].

Ініціатива створення офіційних періодичних видань православних єпархій у Російській імперії належала архієпископу Херсонському і Таврійському Інокентію (Борисову).

Саме «Херсонские епархиальные ведомости» (започатковані 1 липня 1860 року) та «Ярославские епархиальные ведомости» (започатковані 16 квітня 1860 року) були першими виданнями, які започаткували традицію офіційних друкованих органів місцевих єпархій у Російській імперії[1] (див. Епархиальные ведомости (православні газети в Російській імперії)).

«Херсонские епархиальные ведомости» (так само, як і «Відомості» інших єпархій) складалися з двох частин: офіційної та неофіційної. Протягом 1901—1905 років неофіційна частина виходила під назвою «Прибавления к „Херсонским епархиальным ведомостям“». В офіційній частині друкувалися урядові постанови, розпорядження Синоду, керівництва єпархії та інше, у неофіційній — матеріали з повсякденного життя православного духівництва Херсонщини та Південної України, історико-статистичні описи місцевих парафій, статті з церковної історії, етнографії, археології, замітки на актуальні теми тогочасного духовного, культурно-освітнього та громадського життя, богословські праці, спогади, епістолярії, некрологи тощо. Публікувалися розвідки, присвячені історії окремих монастирів та храмів. Вміщувалися історико-біографічні нариси про церковних діячів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ясь О. В. «Херсонские епархиальные ведомости» // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2013. — Т. 10 : Т — Я. — С. 378. — ISBN 978-966-00-1359-9.

Література[ред. | ред. код]