Хеєра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хеєра. Карта розташування: Індія
Хєєра
Хєєра
Район розташування родовища

Хеєра – індійське офшорне нафтогазове родовище, яке відноситься до нафтогазоносного басейну Мумбай.

Біля двох третин ресурсів нафти родовища пов’язані із карбонатами формації Бассеін, яка сформувалась в середньому еоцені. Менші резервуари знаходяться у карбонатах формації Мукта, що відноситься до нижнього олігоцену, та сланцевій формації Панна, яка виникла у палеоцені – еоцені (при цьому породи Панна одночасно є материнськими). Певні обсяги вільного газу виявили у формації  Бандра (середній міоцен).

Родовище виявили у 1977-му, а початок видобутку припав на 1984 рік. Оскільки глибина моря в районі родовища доволі незначна – біля 50 метрів, облаштування промислу було можливо виконати за допомогою стаціонарних споруд. На 1 січня 2010-го загальна кількість платформ родовища становила 19.

У 2010-х роках реалізували масштабний проект оновлення інфраструктури, під час якого в 2015-му встановили нову процесингову платформу HRD. Її надбудову з обладнанням (топсайд), вагою 8400 тон виготовили на в’єтнамській верфі у Вунгтау, після чого доправили до узбережжя Індії на напівзанурюваному судні для транспортування великовагових вантажів «Fjell» та змонтували на опорну основу (джекет) методом напливу.

З метою підтримки пластового тиску у 1990-му розпочали заводнення родовища. Наприкінці 2000-х у пласти щодобово нагнітали 146 тисяч барелів води, при цьому середній вміст води у продукції свердловин родовища становив 56%.

Видачу продукції організували через нафтопровід Хеєра – Уран завдовжки 81 км з діаметром 750 мм та газопровід Хеєра – Уран.

На 1 січня 2010-го з родовища отримали 55 млн тон нафти, при тому що поточний рівень видобутку становив 56 тисяч барелів на добу. Також продукують значні обсяги попутного газ, а у 2005-му почали розробку вільного газу формації Бандра, звідки за перші 10 років отримали 2,5 млрд м3, що оцінювалось у третину видобувних запасів.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Spud. Under Balance Drilling in Heera Field. - ppt download. slideplayer.com. Процитовано 26 серпня 2023.
  2. An Innovative Approach for Formation Evaluation of Complex Panna Formation in Heera Field, Mumbai Offshore Pardeep Kumar, Kamleshwar Rai, Sangeeta & R.P. Verma (PDF).
  3. Is There A Compaction Drive in Bandra Formation of Heera Field, Mumbai Offshore R R Tiwari*, CEWELL, ONGC, Baroda, India (PDF).
  4. Diagenetic Imprints and Their Effect on Porosity Modifications in Bassein Limestone: A Case Study Near Neelam Field, Mumbai Offshore Basin* Surinder Uppal1 and H. Upadhyay1 (PDF).
  5. Showcasing Indian Fields - Offshore (ONGC). www.slideshare.net (англ.). Процитовано 26 серпня 2023.
  6. PTSC M&C Delivers HRD Process Platform for ONGC's Heera Field Off India. www.rigzone.com (англ.). Процитовано 26 серпня 2023.
  7. Heera HRD topside transport & float-over (укр.), процитовано 26 серпня 2023
  8. ONGC orders more platforms for Heera offshore fields. Offshore. 9 січня 2013. Процитовано 26 серпня 2023.
  9. Enquiry Committee Report Major Fire at ONGC Hazira Plant On 24.09.2020 (PDF).