Центрування валів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центрівку валів як технологічну операцію проводять центрувальними скобами, що встановлюються так, щоб при обертанні одного валу щодо іншого, вони не зачіпали одна одну, а вимірюваний зазор між ними був в межах 0,5-1 мм. Необхідно, щоб скоби були надійно закріплені на втулках, мали достатню жорсткість і не пружинили при вимірах. Радіальні і торцеві виміри проводити щупом або індикатором.

Центрівка проводиться в наступному порядку.

При суміщених монтажних мітках втулок скоба ставиться у вертикальне положення, яке буде нульовим (0°). Потім для запису вимірів радіальних і торцевих зазорів в положеннях 0°, 90°, 180°, 270°, а також результуючих даних, готується схема з п'яти кіл.

Усередині кола заносяться торцеві зазори, а поза нею — радіальні зазори. Торцеві зазори в нульовому положенні заміряють в чотирьох крапках (зверху, знизу, справа, зліва), а радіальний зазор по скобі — зверху. Результати вимірів заносять в коло для положення 0°. Якщо вимір торцевого зазору в нижній крапці провести неможливо, то його величину приймають рівній сумі бічних зазорів мінус величина верхнього зазору, а потім, повертаючи одночасно вали послідовно до положень 90°, 180°, 270°, вимірюють торцеві і радіальні зазори в кожному положенні.

Для контролю правильності вимірів після чотирьох вимірювань вали слід встановити в первинне положення (0°). Результати при цьому повинні збігатись із первинними. Результати вимірювань торцевих зазорів, отриманих в кожній однаково розташованій крапці на втулці, підсумовують і, для отримання середньої величини, ділять на число вимірювань в даній крапці. Це і є результуючим записом центрівки по торцю. Виміри вважаються правильними, якщо сума верхніх і нижніх вимірів рівна сумі бічних, як по торцю, так і по колу. Різниця сум протилежних зазорів допускається не більше 0,02 мм. При великих різницях необхідно знайти і усунути причину неточності вимірювань і повторити виміри торцевих і радіальних зазорів у всіх положеннях. Центрівка вважається задовільною, якщо різниця протилежних зазорів по колу і по торцю не перевищуватиме 0,1 мм.

У разі незадовільних результатів центрівки необхідно перемістити прицентровуючий вузол в горизонтальній або вертикальній площинах і всі операції по центрівці провести знов.

Методи центрування валів[ред. | ред. код]

  • Механічні:
    • Метод з використанням краю лінійки
    • Радіально-осьовий метод
    • Метод обернених індикаторів
  • Методи лазерного центрування валів:
    • Однопроменеві системи з однією або двома мішенями
    • Двопроменеві лазерні системи

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дезінтеграція мінеральних ресурсів: монографія / Сокур М. І., Кіяновський М. В., Воробйов О. М., Сокур Л. М., Сокур І. М. — Кременчук: видавництво ПП Щербатих О. В., 2014—304 с.