Центр астрофізики Джодрелл Бенк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лавелівський телескоп в обсерваторії Джодрелл Бенк, що є частиною Центру астрофізики Джодрелл Бенк
Радіотелескоп Марк II
Новий центр для відвідувачів  Джодрелл Бенк (березень 2011 року)

Центр астрофізики Джодрелл Бенк — наукова установа у складі кафедри фізики та астрономії[en] в Манчестерському університеті[1], одна з найбільших астрофізичних груп у Великій Британії. Центр був утворений після злиття Манчестерського університету Вікторії[en] та Науково-технічного центру Манчестерського університету[en], що об'єднало дві астрономічні групи.

Центр астрофізики включає обсерваторію Джодрелл Бенк, національний центр MERLIN/VLBI і центр відвідувачів Джодрелл Бенк. Також тут знаходиться штаб-квартира обсерваторії Square Kilometer Array.

Дослідження[ред. | ред. код]

Дослідження в центрі астрофізики зосереджені в наступних галузях[2]:

Обсерваторія Джодрелл Бенк[ред. | ред. код]

Обсерваторія Джодрелл Бенк, розташована поблизу Ґустрі[en] та каплиці Голмса[en] в графстві Чешир, відіграла важливу роль у дослідженні метеорів, квазарів, пульсарів, мазерів[en] і гравітаційних лінз, а також брала активну участь у відстеженні космічних зондів на початку Космічної Ери.

Головним телескопом в обсерваторії є Лавеллівський телескоп, який є третім за величиною рухомим радіотелескопом у світі. В обсерваторії є ще три активні телескопи: Марк II, 42-метровий і 7-метровий радіотелескопи.

Обсерваторія Джодрелл Бенк є основою у складі радіоіентерферометра MERLIN.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. New Director of the Jodrell Bank Centre for Astrophysics. Архів оригіналу за 8 вересня 2017. Процитовано 3 травня 2017.
  2. Jodrell Bank Centre for Astrophysics Research. Процитовано 28 липня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]