Чемпіонат Європи з футболу серед аматорів 1911

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чемпіонат Європи з футболу 1911 року — футбольний турнір, організований Міжнародною аматорською футбольною асоціацією (УІАФА). Відбувся в травні 1911 року у французькому місті Рубе і був частиною спортивних заходів, приурочених до Міжнародної виставки, що проходила в Рубе з 30 квітня по 6 листопада. УІАФА — це асоціація національних футбольних організацій, що була альтернативою ФІФА. Вона включала в себе національні асоціації, які з різних причин не входили на той момент до Міжнародна федерації футболу. З цієї причини матчі турніру не входять до офіційних реєстрів збірних.

Термін «Чемпіонат Європи» є неофіційним і широко використовується, передусім, у чеських джерелах. У Франції турнір називався «Великий європейський турнір» (фр. Grand Tournoi européen de football). Переможцем змагань стала збірна Богемії, що перемогла у вирішальному матчі аматорську збірну Англії з рахунком 2:1.

Учасники[ред. | ред. код]

Участь у змаганнях брали збірні, що входили до Міжнародної аматорської футбольної асоціацієї (УІАФА). Союз французьких спортивних товариств (USFSA) вийшов з ФІФА в 1908 році. Збірну Франції представляли гравці паризьких клубів, а також футболісти команд «Расінг» (Рубе) і Олімпік (Лілль)[1]. Два гравці мали досвід виступів за збірну до 1908 року[1]. Того ж 1908 року зі складу ФІФА виключили Богемію на вимогу Угорської асоціації. Після цього збірна Богемії і провідні клуби країни не могли проводити навіть товариські матчі з представниками країн, що входили до ФІФА. Основу збірної Богемії складали гравці празької «Славії» на чолі з головною зіркою Яном Кошеком. «Славія» вважалась однією з найсильніших команд континентальної Європи того часу, підтверджуючи це рядом дуже вдалих товариських матчів проти команд Центральної Європи і Британії в 1906—1908 роках[2]. Представником Англії була Аматорська футбольна асоціація (АФА), що включала в себе відносно невелику кількість аматорських клубів Англії, розташованих переважно поблизу Лондона. Збірну АФА, представлену на турнірі, не варто плутати з тією аматорською збірною Англії, що перемагала на Олімпійських іграх 1908 і 1912 років. Четвертим учасником турніру мала стати збірна Швейцарії, але вона відмовилась. Вакантне місце зайняла збірна Півночі Франції, сформована з гравців клубів «Турсонь», «Стад Рубе», «Расінг» (Рубе) і Олімпік (Лілль)[1].

  • Франція Франція-А
  • Богемія Богемія
  • Англія Англія
  • Північна Франція

Матчі[ред. | ред. код]

Півфінали[ред. | ред. код]

25 травня 1911
Північна Франція 1 — 2 Англія
28 травня 1911
Богемія 4 — 1 Франція
Рубе
Арбітр: Англія Гарднер

Богемія:[5]. Карел Піммер — Мирослав Гайний, Ріхард Веселий — Емануель Бенда, Франтішек Росмайсль, Рудольф Голий — Мирослав Широкий, Йозеф Бєлка, Вацлав Пілат, Ян Кошек, Отто Богата. Тренер: Джон Мадден

Франція: Гай Де Гастін, Руксель, Огюст Шалбар, Ремі, Годен, Альфонс Ніколь (к) Карлос Бакро, Поль Шандельє, Альбер Елуа, Раймон Дюблі, Поль Воє

Фінал[ред. | ред. код]

28 травня 1911
Богемія 2 — 1 Англія
? Гол 60'
Рубе
Глядачів: 8 000

Богемія: Карел Піммер — Мирослав Гайний, Ріхард Веселий — Емануель Бенда, Франтішек Росмайсль, Карел Коваржович — Мирослав Широкий, Рудольф Голий[6], Вацлав Пілат, Ян Кошек, Отто Богата. Тренер: Джон Мадден.

Англія: Тейлор — Джонсон, Шеттон — Вільсон, Сміт, Браянт І — Кінг, Стелбінгс, Діксов, Браянт ІІ, Гарденер

Команда Богемії[ред. | ред. код]

Основу збірної складали гравці празької «Славія», до яких долучились два представники «Спарти» — Вацлав Пілат і Йозеф Бєлка. Очолював команду шотландський тренер Джон Вільям Мадден.

Безпосередньо перед турніром 25 травня збірна Богемії у Брюсселі переграла з рахунком 6:1[7] збірну Бельгії[8], федерація якої також входила до УІАФА.

Богемія — Бельгія — 6:1 (Голи: Ян Кошек (2), Вацлав Пілат (2), Отто Богата (2))

Богемія: Карел Піммер — Мирослав Гайний, Ріхард Веселий — Емануель Бенда, Франтішек Росмайсль, Рудольф Голий — Мирослав Широкий, Йозеф Бєлка, Вацлав Пілат, Ян Кошек, Отто Богата

Через тиждень після турніру в Рубе збірна Богемії здобула дві перемоги в матчах зі збірними французьких міст Париж (5:0) і Руан (6:3).

Після повернення на батьківщину на празькому вокзалі імені Франца Йосифа любительських чемпіонів Європи вітала кількатисячна армія уболівальників.

Склад[ред. | ред. код]

Гравець Дата народження Амплуа Клуб
1 Карел Піммер ? воротар «Славія» (Прага)
2 Мирослав Гайний ? захисник «Славія» (Прага)
3 Ріхард Веселий 18 вересня 1881 захисник «Славія» (Прага)
4 Емануель Бенда 2 лютого 1884 півзахисник «Славія» (Прага)
5 Франтішек Росмайсль 25 квітня 1884 півзахисник «Славія» (Прага)
6 Рудольф Голий ? півзахисник «Славія» (Прага)
7 Карел Коваржович ? півзахисник «Сміхов» (Прага)
8 Мирослав Широкий 21 січня 1885 нападник «Славія» (Прага)
9 Йозеф Бєлка 20 лютого 1886 нападник «Спарта» (Прага)
10 Вацлав Пілат 6 травня 1888 нападник «Спарта» (Прага)
11 Ян Кошек 18 липня 1884 нападник «Славія» (Прага)
12 Отто Богата 1887 нападник «Славія» (Прага)
Джон Вільям Мадден 11 червня 1865 тренер

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Quand Roubaix accueillait le premier championnat d'Europe, en 1911
  2. Історія «Славії» 1901—1910 років. Архів оригіналу за 26 червня 2007. Процитовано 6 травня 2022.
  3. Стаття про Вацлава Пілата
  4. Чеський футбол 1892—1916
  5. Склад поданий згідно з чеськими джерелами. За іншими даними замість Пілата грав Ладіслав Медек, а автори голів є такими: Бєлка-2, Кошек, Медек.
  6. Деякі джерела називають в основі Бєлку, але він не грав через травму
  7. В інших джерелах 6:0
  8. Згадка про аматорський чемпіонат Європи 1911 на сайті slavia.cz

Посилання[ред. | ред. код]