Шантажист (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шантажист
рос. Шантажист
Жанр драма
Режисер Валерій Курикін
Сценарист Едуард Володарський
У головних
ролях
Михайло Єфремов
Андрій Тихомірнов
Ніна Гоміашвілі
Олександр Ширвіндт
Марина Старих
Оператор Ігор Черних
Композитор Олександр Вустін
Художник Наталія Мєшкова
Кінокомпанія Мосфільм
Тривалість 92 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1987
IMDb ID 0093953

«Шантажист» — радянський художній фільм режисера Валерія Курикіна, знятий в 1987 році, молодіжна драма.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головні герої — дев'ятикласники Михайло Рубцов і Геннадій Куликов, які дружать з дитинства. Генка із заможної повної сім'ї, Міша вирощений матір'ю-одиначкою і, бажаючи накопичити грошей на мотоцикл, активно підробляє фотографом. Генка, не маючи водійських прав, вирішує покатати свою однокласницю Аню (до якої небайдужий) на машині її батька і розбиває її. На ремонт потрібні чималі гроші. Міша віддає зароблені на фотографіях гроші друзям, але їх не вистачає, і тоді Генка краде дорогу кінокамеру зі шкільної фотостудії (де займається Міша), щоб її продати. Батько Генки Валерій виявив камеру, випитав усе в сина й розлютився. Щоб не назвали Генку злодієм, він змушує того позбутися камери, викинувши її у ставок, після чого він все-таки дає синові гроші на ремонт машини. Тим часом у школі йде розгляд з приводу зникнення камери.

Машину полагоджено, Аня радіє і називає Гену «справжнім чоловіком», через що між Генкою і Мішею раптово псуються стосунки після того, як останній дізнається, що гроші на ремонт дав його батько (бо це не прикрашає Генку як справжнього чоловіка). Через їхні сварки у Генки псуються стосунки з Анею. Йому насилу вдається помиритися з Мішею, проте відносини знову руйнуються, коли Генка, не витримавши, зізнається другу, куди насправді поділася камера і чому батько дав грошей на ремонт. Тим часом у школі йдуть батьківські збори, на яких розмірковують, з якої причини знадобилося красти камеру. На жаль, мати Михайла Аглая випадково говорить, що не слід так сильно загострювати увагу на розпусті сучасної молоді, тому що вони, їхні батьки, в їхньому віці були точно такими ж. Їй тут же заперечує Валерій Куликов, який мало не відкрито звинувачує жінку в тому, що дружба її Міші з його сином негативно позначається на останньому, а потім і зовсім ображає заявою, що причина розпусної поведінки криється в таких батьках, як вона. Як аргумент він називає той факт, що, оскільки вона працює гримеркою, до них у гості постійно приходять артисти і актори, яким не чужий світ богеми. Через це Аглая тікає з класу в сльозах, а сам Міша з кам'яним обличчям спостерігає за цією сценою (після заняття в студії він залишився в школі, щоб почекати її і чув, про що говорили на зборах).

І хоча мати завжди вчила його ніколи не відповідати злом на зло, Міша, не витримавши, приходить до Генки додому, коли там був тільки Валерій, і починає його шантажувати вкраденою камерою (справа в тому, що її пропажею вже займається міліція), вимагаючи натомість оплатити її вартість. Через проблеми, що знову обрушилися, Валерій зривається на сина, давши йому ляпаса, коли той приходить додому, але нічого йому не каже. Потім він приходить до Рубцових додому, щоб вибачитися перед Аглаєю, оскільки думає, що це вона напоумила сина на шантаж. Але, бачачи її здивовану реакцію, він розуміє, що вона тут абсолютно ні при чому, і йде, нічого їй не розповівши. Гена після сварки з батьком не ночує вдома. Валерій займається його пошуками, знаходить його на прогулянці біля Патріарших ставків і пояснює, чому він його вдарив. Гена впадає в лють і біжить додому, де бере батьківську рушницю. У цей час Міша пояснює матері, чому батько Гени вибачився перед нею, мати називає сина негідником. Тут їм дзвонить Гена і вимагає, щоб Міша вийшов на вулицю.

Міша йде по темному двору, коли за його спиною несподівано з'являється Гена з рушницею і звинувачує Мішу в зраді. Він наставляє на нього ствол, але Міша несподівано зі спокійним виразом обличчя йде йому назустріч. Гена лякається і просить його зупинитися, але Міша все одно підходить. Коли він підходить до нього впритул, Гена вже радше від страху, ніж навмисно, натискає на курок. Лунає постріл, Міша здригається, але не показано, поранений він чи ні. Фільм завершується демонстрацією фотографій дітей.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]