Шануймо і бережімо свій рідний край, 1919

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бейєр М. Шануймо і бережімо свій рідний край. Природоохоронна серія, вид.1. Полтава, 1919.

Бібліографічне посилання

[ред. | ред. код]

Бейєр М. Шануймо і бережімо свій рідний край. Природоохоронна серія, вид.1. Полтава, 1919.

Бібліотеки

[ред. | ред. код]

Примірники книжки зберігаються у Полтавському краєзнавчому музеї, Книжковій палаті та Науковій бібліотеці ім. Максимовича.

Про книжку

[ред. | ред. код]

Постать межового інженера Київської Губернської Земської Управи Миколи Бейєра (Байєра) заслуговує на особливу увагу, адже книга «Шануймо і бережімо свій рідний край», ним видана поряд з багатьома пропагандистськими книжками про земельне питання.

Книжка Бєйєра «Шануймо і бережімо свій рідний край» є першою з природоохоронної серії видань Полтавського краєзнавчого музею.

В книжці йдеться про масштаби знищення тварин у світі, в Україні та на Полтавщині зокрема. В книжці йдеться про рослинний та тваринний світ Полтавщини і наголошується на тому що інші країни вже почали створення національних парків (Багато прикладів взято з досвіду Фінляндії), натомість українська земля не має що протиставити цьому окрім Асканії. Натомість книжка жодним чином не згадувала про земельний аспект охорони природи, в той час як інші роботи автора присвячені лише необхідності переділу землі між селянами[1][2][3].

Також в книзі містяться заклики гуртуватись до гуртків охорони природи, що вочевидь, є найбільш давніми опублікованими закликами такого роду.

Музей замовляв ще три книги «Охорона пам'яток природи на Полтавщинї», «Загальні відомости про охорону пам'яток природи» і «Що таке національні парки»[4]. Готувалась але не встигла вийти друком книжки Георгія Бризгаліна «Що зроблено на Україні та за кордоном у справі охорони природи».

Найважливіші цитати

[ред. | ред. код]
"Життя природи від життя людини відріжняється тим, що в природі весна й зіма вічно зміняють  одна другу, а в житті людини весна буває тільки раз"
"Люде велику силу через свій розум на землі забрали. Та, на жаль, розум той, ще темна сила і він творить такі зміни в природі, від яких йому самому велика шкода чиниться"
"Обмілів наш Дніпро-Славута, не ревуть пороги, як ревли колись, а все через нерозум, через хижацьке хазяйнування людини"

"Руйнуємо ми своїми руками добро нашого краю. Кожного року, кожного дня додаємо ми чогось нового до тієї руйнівної роботи. Непомітно ми творимо з нашого краю пустелю. Ми самі винищуємо рослиний, звірячий та пташиний світ на нашій рідній Україні. Зміркуйте: веселий, багатий край переводимо на пустелю німу?"
"Любити рідний край - це значит любити його пісні, його мову, його людей; це значить любити його природу: гаї, луки, лани, річки, квітки, рослини, пташок, звірів... Це значить шанувати все живе в рідному краю, не по пускати, щоб йому сталася хоч-би найменша шкода"

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Байєр М. Земельна реформа і основи земельної політики на Україні / М. Байєр. — К. : Інформ.бюро Київськ. губ. зем. управи, 1917. — 47 с.
  2. Бейєр М. Соціялізація чи земельна власність / М. Бейєр. — К., 1918. — 16 с.
  3. Бейєр М. Про земельну справу / М. Бейєр. — {{К.)), 1918. — 15 с.
  4. Шарлемань М. Нова організація по охороні природи. Вісті природничої секції Українського наукового товариства т.1. число 3-4, 1918

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. Василюк О. Визначні видання в галузі заповідної справи початку ХХ століття (1914-1932 рр.) // Регіональні аспекти флористичних і фауністичних досліджень : матеріали Другої міжнародної науково-практичної конференції (24-25 квітня 2015 р., смт Путила) / відп. ред. І. В. Скільський ; М-во екології та природн. ресурсів України, Нац. природн. парк «Черемоський» та ін. – Чернівці : Друк Арт, 2015. – С.368-375
  2. Василюк О. Микола Шарлемань: сторінки біографії видатного природоохоронця // «Біологія і хімія в рідній школі». – 2016. – № 1.с.36-43.
  3. Бейєр М. Шануймо і бережімо свій рідний край. Природоохоронна серія, вид.1. Полтава, 1919.

Посилання

[ред. | ред. код]