Юбілєйний (рудник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юбілєйний (рудник). Карта розташування: Казахстан
Юбілєйний
Юбілєйний
Район розташування рудника

Юбілєйний (рудник) — колишнє гірничодобувне підприємство у Східно-Казахстанській області.

У межах розташованого на лівобережжі Іртишу Калбінського хребта була виявлена зона рідкіснометально-олов'яного зруднення. Зокрема, в другій половині 1940-х тут вели розробку на вольфрам та олово Ак-Кезенського родовища та Асу-Булацького розсипу.[1]

Дещо пізніше, в 1955-му, неподалік відкрили родовище Юбілєйне із тантал-ніобієвим, олов'яним, берилієвим, літієвим та цезієвим зрудненням. Воно стало одним з основних — нарівні з Бакенним та Білогорським для Білогорського гірничо-збагачувального комбінату. Втім, останній продукував лише танталовий та олов'яний концентрати, тоді як бериллій, літій та цезій накопичувались у хвостосховищах.

Розробка родовища первісно велась за допомогою кар'єру, після чого відбувся перехід на підземний метод розробки. Руда проходила збагачення на Ак-Кезенській фабриці, після чого відправлялась на центральну фабрику доведення Білогорського ГЗК, де відбувалось розділення єдиного концентрату на танталовий та олов'яний.

У 1993 році Білогорський ГЗК припинив свою роботу. Наприкінці того ж десятиліття існували плани використати Ак-Кезенську фабрику для роботи із привозною китайською сировиною, проте вони так і не реалізувались.[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Усть-Каменогорск - город металлургов. calameo.com (англ.). Процитовано 18 січня 2024.
  2. https://www.geokniga.org/bookfiles/geokniga-geologiya-mineralogiya-i-usloviya-formirovaniya-redkometallnogo-orudeneniya.pdf (PDF).
  3. Повышение эффективности переработки и извлекаемой ценности редкометалльных руд на основе оптимизации параметров и глубины обогащения минеральных компонентов. www.dslib.net. Процитовано 18 січня 2024.