Acanthicus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Acanthicus
Acanthicus hystrix
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Acanthicus
Agassiz, 1829
Посилання
Вікісховище: Acanthicus
Віківиди: Acanthicus
ITIS: 203379
NCBI: 337731
Fossilworks: 356317

Acanthicus (Акантікус) — рід риб триби Ancistrini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 2 види. Наукова назва походить від грецького слова akanthikos, тобто «шип».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 20,5 до 100 см. Голова помірно велика, її верхня частина вкрита міцними та гострини одонтодами (шкіряні зубчики). В останніх є гострий кіль на бічних пластинах. У самців ці одонтоди більші та гостріші ніж у самиць. На щоках присутні численні тонкі одонтоди. Очі невеликі. Ротовий апарат влаштований так, щоб всмоктувати здобич. Його спрямовано до низу. Тулуб відносно стрункий. Спинний плавець широкий, доволі довгий, його перший промінь сильно витягнутий. Грудні плавці великі, мають дуже довгі шипи. Черево вкрито дрібними пластинками. Плавальний міхур дозволяє виробляти гучні звуки. На хвостовому стеблі є 5 рядків кісткових пластинок. Жировий плавець відсутній. Хвостовий плавець розгалужується, має м'ясисті лопаті з довгими ниткоподібними кінчиками на верхньому і нижньому краях.

Забарвлення однотонне: сіре або чорне. У молодих особин A. adonis присутні білі плями, що з віком зникають.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Зустрічаються на ділянках великих річок з повільною течією. Часто трапляються біля населених пунктів, де підбирають, кинуті в воду харчові відходи. Живляться переважно дрібними безхребетними та водною рослинністю.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у басейні річок Амазонка, Оріноко і Токантінс.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Необхідна ємність від 350 літрів. На дно насипають дрібний пісок жовтого кольору. Зверху насипають декілька жмень невеличкої гальки. Декорують акваріум великими камінням неправильної форми і корчами. Необхідності в рослинності нема.

Сомов поодинці або декілька особин. Самі вони риби ніжні і конкуренцію витримують не з усіма рибами. Не рекомендується утримувати в одній ємності акантікусів і великих панаків. Гарно співіснують з сомами родів пеколтія, хараціновими, панцирними сомами. З живих кормів дають мотиля, шматочки риби і креветки, свіжі овочі і спеціальні таблетки для рослиноїдних сомів.

З технічних засобів знадобиться внутрішній фільтр середньої потужності для створення помірного руху, компресор. Температура тримання повинна становити 22-28 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Armbruster, J.W., 1997. Phylogenetic relationships of the sucker-mouth armored catfishes (Loricariidae) with particular emphasis on the Ancistrinae, Hypostominae, and Neoplecostominae. Unpubl. Ph.D. dissertation. University of Illinois, Urbana-Champaign. 409 pp.
  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Acanthicus на FishBase. Версія за грудень 2019 року.