Dianema longibarbis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dianema longibarbis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Панцирні соми
Рід: Dianema
Вид: Dianema longibarbis
Cope, 1872
Посилання
Вікісховище: Dianema longibarbis
Віківиди: Dianema longibarbis

Dianema longibarbis (діанема довгоборода) — вид риб з роду Dianema родини Панцирні соми ряду сомоподібні. Інші назви «довговуса діанема», «сом-торпеда», «сом-ілюмінатор».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 8,2 см. Голова доволі обтічна, видовжена, коротка. Морда конусоподібна. Вуси завдовжки 3-3,5 см, 1 пара розташована горизонтально, інша пара — спрямована донизу. Тулуб округлий, витягнутий, вкритий великими пластинками у 2 рядки. Спинний плавець помірно високий. Жировий плавець з короткою основою, подовжений назад. Між жировим та спинним плавцем є 4 кістяні пластини-вирости. Грудні та черевні плавці помірного розміру. Перші промені грудних плавців у самця подовжені. Анальний плавець високий, з короткою основою. Хвостовий плавець трохи роздвоєно.

У залежності від умов перебування забарвлення змінюється від світло-коричневого до бронзового. Вкрито великою кількістю дрібних чорних плям, які в середині тулуба зливається в темну преривчасту смужку. на кожній пластинці верхнього рядку знаходиться 3—4 чорних плямки. Пластинки нижнього рядку — світліші. Плавці прозорі, жовті на світлі. Черево світле, при збуджені стає бурувато-помаранчевого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається узбережжя водойм з помірною течією, що в незайманих лісах, в озерах з мулистим дном. Іноді застигає на місці у середніх шарах води, а потім спокійно продовжує рух. Утворює невеличкі косяки. Вдень ховається, зарившись у ґрунт. Активний у присмерку. Живиться личинками та дрібними ракоподібними.

Статева зрілість настає у віці 12—15 місяців. Самець створює невеличку кладку з пухирців на нижньому боці широколистяних рослин. Самець піклується про кладку.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річки Амазонка — в межах Бразилії та Перу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Reis, R.E., 2003. Callichthyidae (Armored catfishes). p. 291—309. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.