Fonotipia Records

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Fonotipia Records або Dischi Fonotipia — італійський лейбл грамофонного, запису, заснований у 1904 році, що спеціалізувався на записах провідних оперних співаків та деяких інших виконавців. Fonotipia продовжувала працювати в епоху електрозапису, яка почалася в 1925–26 роках, до того часу компанія була поглинена Odeon Records. Записи, зроблені Fonotipia, цінуються колекціонерами та музикознавцями за їхню високу технічну якість, а також за високу художню цінність і цікавість більшої частини того, що було зафіксовано для нащадків.

Каталоги Fonotipia були реконструйовані, наскільки це було можливо, дискофілами Дж. Р. Беннетом і Джеймсом Деннісом у 1953 році та опубліковані обмеженим накладом. Через 50 років повна дискографія з точними датами сесій запису була складена та оприлюднена для громадськості після повторного відкриття ключових документів компанії. Fonotipia не слід плутати з звукозаписним лейблом Phonotype, який діяв у той же час.

Серед співаків, які записували для Fonotipia, були такі:

Айно Акте, Паскуале Амато, Тереза Аркель, Джузеппе Де Лука, Еммі Дестінн, Адамо Дідур, Марія Джеріца, Ян Кепура, Джакомо Лаурі-Вольпі, Фелія Літвінне, Лілі Понс, а також Соломія Крущельницька, у виконанні якої відомо 15 записів оперних арій, записаних на цьому лейблі[1] .

Близько 700 записів Fonotipia були оцифровані Національною бібліотекою Франції та розміщені в її цифровій бібліотеці Gallica [2]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Бондаренко А. Дискографія Соломії Крушельницької в мережі Інтернет // Матеріали науково-практичної інтернет-конференції «Соломія Крушельницька — королева світової оперної сцени (до 150-річчя з дня народження)». Київ: КНУКіМ, 2022. с. 65-70
  2. Fonotipia. gallica.bnf.fr (фр.). Процитовано 21 листопада 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

  • JR Bennett, Dischi Fonotipia - A Golden Treasury (Record Collector Shop, Ipswich 1953).