Modus operandi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Modus operandi (M.O.) — фраза з латини, приблизно означає «метод дії»[1]. У множині modi operandi («методи дії»). Ця фраза використовується в юриспруденції для опису способу скоєння злочину. У кримінальному значенні modus operandi може бути використаний при визначенні профілю злочинця, де можуть бути знайдені ключі до психології злочинця.

У некримінальному значенні цей термін може бути використаний для опису чиїхось звичок, манери роботи, способу функціонування.

Приклад вживання в публічній політичній характеристиці[2]:

Він (Віктор Янукович – Ред.) вважає, що усе буде вирішувати реальна розстановка сил, що ЄС лише робить порожні заяви щодо справи Тимошенко та інших справ, пов’язаних з правами людини. Він в це не вірить. Він розраховує, що найважливіше – це Realpolitik, але насправді ЄС дійсно вірить у дещо з того, що проголошує. Тому його modus operandi штовхає його в інший бік.

— Відгук британського дослідника української історії та сучасної політики Ендрю Вілсона.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Levinson, D. Encyclopedia of Crime and Punishment, (SAGE, 2002) ISBN 0-7619-2258-X
  2. Ендрю Вілсон (16 лютого 2013). Британський політолог: Янукович просто не розуміє, як працює ЄС. Український Тиждень. Архів оригіналу за 30 червня 2013. Процитовано 16 лютого 2013.