Orion (судно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Назва: Orion
Власник: DEME
Будівник:
На службі: заплановано на 2019
Статус: споруджується
Основні характеристики
Тип: судно для встановлення вітрових турбін
Довжина: 216,5
Потужність: 44,2
Двигуни: 4 Wärtsilä 46DF + 2 Wärtsilä 20DF, двопаливні: ЗПГ / нафтопродукти
Місткість: кран вантажопідйомністю 5000 тон
Команда: 131

Orion — друге в історії судно для встановлення вітрових турбін (Wind Turbine Installation Vessel) з двигуном, розрахованим на використання зрідженого природного газу. При цьому перше судно подібного призначення, здатне споживати ЗПГ, стало до ладу в першій половині 2017 року (Apollo), проте воно відносилось до іншого архітектурно-конструктивного типу самопідіймальних установок.

Судно, поставка якого очікується у 2019 році, замовила на китайській верфі Cosco бельгійська компанія DEME. Для виконання завдань Orion матиме кран Liebherr, здатний підіймати вантаж у 3000 тон на висоту до 50 метрів (5000 тон на 35 метрів), найбільша ж висота підйому становитиме 170 метрів. На палубі виконуватиметься транспортування різноманітних габарітних та важких конструкцій ВЕС, а точність встановлення на місце роботи забезпечуватиметься системою динамічного позиціювання DP3.

Особливістю судна стала енергетична установка з чотирма двигунами Wärtsilä 46DF та двома Wärtsilä 20DF загальною потужністю 44,2 МВт. Вони можуть використовувати як традиційні нафтопродукти, так і ЗПГ. В останньому випадку відбувається суттєве скорочення викидів шкідливих речовин (сполук сірки, оксидів азоту, діоксиду вуглецю).[1][2][3]

Як і інші подібні судна, Orion зможе здійснювати не лише будівництво офшорних вітроелектростанцій, але й виконувати демонтажні роботи та роботи у нафтогазовій сфері.  

Примітки[ред. | ред. код]

  1. DEME orders next generation offshore installation vessel ‘Orion’ | DEME Group. www.deme-group.com (англ.). Архів оригіналу за 8 вересня 2017. Процитовано 8 вересня 2017.
  2. Wärtsilä to power new LNG-fueled offshore construction vessel. gasprocessingnews.com. Архів оригіналу за 8 вересня 2017. Процитовано 8 вересня 2017.
  3. LNG-fuelled heavy-lifter is designed for decom and installation. www.lngworldshipping.com (англ.). Архів оригіналу за 8 вересня 2017. Процитовано 8 вересня 2017.