Peckoltia braueri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Peckoltia braueri
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Peckoltia
Вид: Peckoltia braueri
(Eigenmann, 1912)
Посилання
Вікісховище: Ancistrus
Віківиди: Ancistrus

Peckoltia braueri (Пеколтія райдужна) — вид риб з роду Peckoltia родини Лорікарієві ряду сомоподібні.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 10,3 см. Голова дуже широка, більша ніж в інших видів свого роду. Очі помірно великі з райдужною оболонкою. Є бічний гребінь. Рот являє собою «присоску». Зуби щіткоподібні, на обох щелеп мають однаковий розмір. Тулуб кремезний, подовжений, вкрито кістковими пластинками. У самців на спинному та грудних плавцях є одонтоди (шкіряні зубчики). Спинний плавець високий, доволі довгий з 2 жорсткими та 7 м'якими променями. Жировий плавець невеличкий. Грудні плавці широкі. Черевні трохи менше за останні. Анальний плавець скошений, складається з 1 жорстким і 4 м'якими променями. Хвостовий плавець широкий з вирізом.

Забарвлення кремово-кавове з 3-5 поперечними, косими смугами шоколадного кольору. Самиці тьмяніші за самців. Голову всіяно дрібними темними цятками. Також на голові присутні хвилясті лінії на кшталт венозної решітки. Черево має брудно-білий колір. Спинний і хвостовий плавці насичено-помаранчевого забарвлення. У молоді більш яскраві кольори ніж у дорослих особин.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Демерсальна риба. Зустрічаються на швидких ділянках річок з кам'янистим дном. Утворюють невеличкі косяки. Є доволі територіальною рибою. Вдень ховається у помірно довгих печерках, або у великих порожнинах. Активна вночі. Живиться переважно дрібними водними організмами, невеличкою рибою, частково водоростями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у річках Бранко і Негро.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.