Peckoltia sabaji

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Peckoltia sabaji
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Peckoltia
Вид: Peckoltia sabaji
(Armbruster, 2003)
Синоніми
  • Hemiancistrus sabaji Armbruster, 2003
Посилання
Вікісховище: Peckoltia sabaji
Віківиди: Peckoltia sabaji

Peckoltia sabaji (Пеколтія велика плямиста) — вид риб з роду Peckoltia родини Лорікарієві ряду сомоподібні.

Загальна довжина сягає 19,8 см (в акваріумі — 17 см). Відмічається статевий диморфізм — самці дещо більше за самиць. Голова велика, широка, з одним-двома одонтодами (шкіряними зубчиками) з боків. Очі помірно великі з райдужною оболонкою. Є бічний гребінь. Рот являє собою «присоску». Зуби щіткоподібні, на обох щелепах мають однаковий розмір. Тулуб подовжений (видовженіший ніж в інших видів цього роду), вузький, низький. Спинний плавець складається з двох жорстких і семи м'яких променів. Жировий плавець невеличкий. Грудні плавці широкі. Черевні трохи менше за останні. Анальний плавець складається з одного жорсткого і чотирьох м'яких променів. Хвостовий плавець вилоподібний, нижня лопать більша за верхню.

Забарвлення коливається від яскраво-жовтого до бежевого в залежності від віку, настрою та середовища перебування. Плавці мають блідо-помаранчевий або жовтий відтінок. На тілі є плями від темно-коричневого до чорного кольору, починаючи від маленьких цяток на голові, поступово збільшуються до великих плям на хвостовому плавці. Малюнок з плям у кожної особини відмінний. Інколи спинний плавець може мати чорну облямівку.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Це демерсальна риба. Воліє прісні і чисті водойми. Зустрічається на швидких ділянках річок з кам'янисто-піщаним дном. Утворює групи у 4-5 особин. Веде потайний спосіб життя. Вдень ховається серед каміння, або під брилами. Активна вночі, весь час перебуває в русі. Живиться переважно водоростевими обростаннями, а також личинками комах, яких всмоктує губами.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Мешкає у басейнах річок Оріноко, Ріо-Негро, Рупунуні, Ессекібо — в межах Венесуели, Гаяни, Бразилії.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Armbruster, J.W., 2003. Peckoltia sabaji, a new species from the Guyana Shield (Siluriformes: Loricariidae). Zootaxa 344:1-12.