Rineloricaria lanceolata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rineloricaria lanceolata

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Рід: Rineloricaria
Вид: Rineloricaria lanceolata
(Günther, 1868)
Посилання
Вікісховище: Rineloricaria lanceolata
Віківиди: Rineloricaria lanceolata

Rineloricaria lanceolata (Рінелорікарія струнка) — вид риб з роду Rineloricaria родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Інші назви «темна рінелорікарія», «перуанська рінелорікарія».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 9,5 см. Голова сплощена зверху, у самців зі щетинками. У самця при погляді зверху голова більш коротка й широка, у самиць — вужча й подовжена. Морда сильно витягнута. З її боків присутні подовжені одонтоди (шкіряні зубчики). Рот являє собою присоску. Тулуб подовжений, вкритий кістковими пластинками. Хвостове стебло сильно витягнуте. Черево пласке. У самця спинний плавець високий із зігнутим крайнім променем. Грудні плавці широкі, на їх променях та шипах у самців є одонтоди. Черевні плавці дорівнюють розміри грудних плавців. Жировий плавець відсутній. Анальний плавець невеличкий, витягнуто донизу. Хвостовий плавець вільчатий, нижній та верхні промені подовжено.

Спина жовто-коричневого кольору, боки — чорнувато-оливкові з вузькими жовто-коричневими смугами та коричнево-чорними плямами. На голові від очей до кінчику морди тягнуться по 2 темні смуги з кожного боку. Плавці з темними плямами. Перші промені спинного, грудних і черевних плавців з кільцями жовтого та чорного, що розташовані почергово.

У самцях під час нересту збільшуються одонтоди на зябрових кришках і грудних плавцях. Нерест парний. Самиця відкладає ікру у довгі порожнини. Самець охороняє кладку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у річках, струмках з піщаним ґрунтом. Вдень та під час небезпеки заривається до піску, на поверхні залишаються лише очі. Активна в присмерку. Живиться переважно детритом та дрібними водними організмами, в акваріумі — рослинною їжею.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у нижній частині річки Амазонка.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ferraris, C.J. Jr., 2003. Loricariidae — Loricariinae (Armored catfishes). p. 330—350. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre EDIPUCRS, Brasil