Titanomyrma

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Titanomyrma
Час існування: еоцен
Titanomyrma gigantea
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Трахейнодихаючі (Tracheata)
Надклас: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі
Рід: Titanomyrma
Archibald et al., 2011
Посилання
Вікісховище: Titanomyrma
Fossilworks: 184421

Titanomyrma (Велетенська мураха) — рід викопних комах з родини Мурахи. Описано 3 види. Мешкали в період еоцену (49,5 млн років тому). Вважаються найбільшими мурахами, що коли-небудь існували.

Загальна довжина представників цього роду коливалася від 3 до 6 см. Спостерігався статевий диморфізм: самці були меншими за самиць, розмах крил «цариць» (самиць) становив 15 см. Особливістю цього роду є форма гастера (крайня частина метасоми — задня половини тіла мурахи), що коливається від яйцеподібного до більш тонкого або циліндричного. також гастера у порівнянні з іншими родами мурах стрункіша. Ширина черевного сегмента A5 і відносна довжина A3–A7 відносно інших сегментів гастера мінливі.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Воліли до тропічного та субтропічного клімату, під час сезонних теплових коливань були здатні здійснювати міграції. Були хижаками, що полювали на різних комах, також вживали рослинну їжу. Як захист розприскували мурашину кислоту.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Рештки знайдено у Західній Європі (Німеччина і південна Велика Британія) та США (штат Вайомінг). Вважається, що крилаті самиці зуміли потрапити з Європи до північної Америки, оскільки в океані на той час було більше квітучих островів.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Archibald S. Bruce, Kirk R. Johnson, Rolf W. Mathewes & David R. Greenwood. Intercontinental dispersal of giant thermophilic ants across the Arctic during early Eocene hyperthermals (англ.) // Proceedings of the Royal Society B: journal. — 2011. — Vol. 278, no. 1725. — P. 3679—3686.