Transwestern pipeline

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Transwestern pipeline — трубопровід на південному заході США, який сполучає газопромислові райони Техасу, Оклахоми та Нью-Мексико зі споживачами в Каліфорнії та Аризоні.

Газопровід спорудили в 1960 році для поставок на адресу Southern California Gas Company, що займалась дистрибуцією блакитного палива в районі Лос-Анджелеса. За період до 1982 року він пройшов через кілька етапів модернізації та складався з таких головних елементів:

  • ділянки Panhandle lateral, що транспортувала газ з басейну Анадарко у суміжних районах Техасу та Оклахоми до південного сходу Нью-Мексико;
  • ділянки West Texas lateral, яка починалась на північному заході Техасу та прямувала до південного сходу Нью-Мексико, обслуговуючи видобуток в басейні Перміан на території цих двох штатів;
  • основної ділянки від місця з'єднання Panhandle lateral та West Texas lateral на захід через Нью-Мексіко та Аризону до кордону з Каліфорнією.

В 1991 році проклали ділянку San Juan lateral, яка забезпечила подачу ресурсу з басейн Сан-Хуан (суміжні райони північного заходу Нью-Мексико та штату Колорадо). Вона пройшла від газового хабу Бланко на південь та приєдналась до основної лінії біля Thoreau. Це дало можливість розпочати поставки споживачам у Аризоні та спорудити інтерконектор з другою каліфорнійською мережею — Pacific Gas & Electric Gas Transmission (надалі змінила назву на California Gas Transmission Company). З кінця 1990-х через San Juan lateral також міг транспортуватись природний газ із розташованих північніше басейнів Скелястих гір, поданий по трубопроводу TransColorado.

В цей період зростання попиту на блакитне паливо у східних районах потягло за собою модернізацію Transwestern pipeline, що полягала в організації бідирекціонального руху, починаючи від місця приєднання San Juan lateral, на схід. Починаючи з 1995 року, це дозволяло постачати газ басейну Сан-Хуан через інтерконектори з іншими трубопровідними системами в Техасі та Оклахомі. Втім, можливо відзначити, що останні районі вже невдовзі стали одними з центрів «[[Сланцева революція|сланцевої революції]]», яка призвела до стрімкого зростання видобутку.

Протягом свого існування система Transwestern pipeline пройшла через численні модернізації. Станом на 2014 рік її загальна довжина досягла 2600 миль, а потужність становила:

  • на ділянці San Juan lateral до 16,6 млрд м3;
  • на ділянці від Thoreau у напрямку Каліфорнії до 12,8 млрд м3;
  • на ділянці від Thoreau у напрямку Техасу (бідирекціональний рух) приблизно 7,5 млрд м3[1].

Можливо відзначити, що траса Transwestern pipeline в основному збігається з північною гілкою системи El Paso Natural Gas (EPNG). Крім того, з 1992 року Transwestern сполучений перемичкою з Mojave Pipeline, який продовжує згадану EPNG в Каліфорнію та сполучається з Kern River Gas Transmission[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. TRANSWESTERN PIPELINE COMPANY Summer Preparedness Update Arizona Corporation Commission April 10, 2014 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за січня 27, 2017.
  2. Deliverability on the Interstate Natural Gas Pipeline System (англ.). DIANE Publishing. ISBN 9781428918955. Архів оригіналу за 28 березня 2017. Процитовано 27 березня 2017.