Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1606

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Лжедмитрій I
-Знайдено: + Лжедмитрій I (р. н. невід. - п. 17(27).5.1606) - політичний авантюрист-самозванець, московський цар (1605-06). Видавав себе за сина Івана IV Грозного - Дмитрія.
-Знайдено: + За деякими даними, Лжедмитрій I. був ченцем-втікачем Григорієм Отреп'євим з Чудова монастиря у Москві. В 1601 з'явися в Польщі. Польський король і магнати (Вишневецькі, Сапіги, Мнішки) підтримали Лжедмитрія і протягом 1603-04 провели підготовку по возведению його на московський престол. Лжедмитрій зобов'язувався передати Польщі Сіверську Україну і Смоленську землю; забезпечити участь Москви в антитурецькій коаліції; запровадити в Московській державі католицтво; надати допомогу Сигізмунду III Вазі в його боротьбі проти Швеції. У жовтні 1604 на чолі польсько-литовського загону вторгся в Сіверську Україну (захоплена Московським царством в [1503]), де був підтриманий козаками та частиною селянства. Не зважаючи на поразку під Добринічами, укріпився в Путивлі (тепер Сумська область). Після смерті Б. Годунова, Лжедмитрій в червні 1605 зайняв Москву (московська армія під Кромами перейшла на бік Лжедмитрія). Вступивши на царський трон, Лжедмитрій намагався проводити самостійну внутрішню політику. Заходи Лжедмитрія були спрямовані на забезпечення йому підтримки серед провінційного дворянства. Збільшення податків та проведення жорсткої кріпосницької політики привело до посилення соціальних заворушень (рух Лжепетра). Невиконання Лжедмитрієм його обіцянок (відтягував запровадження католицтва, відмовився зробити територіальні поступки Речі Посполитій і надати воєнну допомогу Сигізмунду III Вазі у війні проти Швеції) привело до загострення відносин з Польщею. Криза політики Лжедмитрія сприяла організації заколоту угрупування бояр на чолі з Василієм Шуйським. 17(27).5.1606 під час повстання москвичів проти поляків, що прибули на весілля Лжедмитрія і Марини Мнішек, був убитий заколотниками.


Назва:Лжедмитрій II
-Знайдено: + Лжедми́трій II ("Тушенськии вор"; р. н. невід. - п. 11 (21). 1610) — політичний авантюрист-самозванець. Видавав себе за московського царя, який нібито врятувався під час повстання в травні 1606 (див. Лжедмитрій I).


Назва:Сагредо Ніколо
-Знайдено: + Саґредо Ніколò (8.12.1606 -14.12.1676)-дипломат і державний діяч Венеціанської республіки, з 1675 - дож.


Назва:Мордовія
Підзаголовок:===
Знайдено: + Спроби замінити номінальну залежність ерзянських (мордовських) князів від Булгарії на московське рабство не приносили успіху аж до 18 століття. Три Вітчизняні війни – 1606-1612, 1670-1671 та 1743 року послідовно відкидали московську колоніальну владу в межі своїх острогів, зокрема й Саранськ, де першим воєводою був ніхто інший як прапрадід поета Міхаїла Лєрмонтова. Але в другій половині 18 ст. Москва змогла провести масовану колонізацію ерзяно-мокшанських земель, що спричинило масову еміграцію корінного населення за Волгу та у степи, контрольовані Ногайською ордою. Цей відплив фіно-угорського населення Мордовії фатально позначився на демографії країни та запрограмував етнічну деградацію ерзян та мокшан аж у ХХ ст.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед