Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1679

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Щирецький Іван
-Знайдено: + Щирецький Іван, перемиський маляр другої пол. 17 ст. Відомі його 4 іконостасні образи (1679) для церкви с. Сухої на Закарпатті.


Назва:Подвірне оподаткування
-Знайдено: + Подвірне оподаткування - система оподаткування населення прямими податками в Московській державі та у Лівобережній Україні. Після перепису населення в 1676-78 царський уряд указом від 5.9.1679 замінив посошне. За одиницю П.о. було взято двір, тобто селянське господарство. Запровадження П.о. значно збільшило кількість платників податків за рахунок включення в їх число тих категорій населення, що раніше були звільнені від оподаткування (т.зв."задвірних", "ділових людей", половників тощо). Загальну суму П.о. визначав уряд, а сільська громада чи міське управління розкладали податки між окремими дворами, П.о. зберігалось до запровадження подушного (1724), у Лівобережній Україні - до другої пол. 18 ст.


Назва:Бобилі
-Знайдено: + Бобилі — категорія безземельних селян в Російській державі в 16—17 ст. Поява бобилів, як і «половників», «захребетників», «задворних людей», зв'язана з процесом закріпачення населення, який супроводжувався обезземеленням та розоренням селян і посадських людей. На відміну від тяглих селян бобилі не несли тягла, а платили лише бобильський оброк. Після запровадження 1679 подвірного оподаткування бобилі також стали нести тягло. Пізніше бобилем називали всяку бездомну, безсімейну людину.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед