Користувач:Stepan Petrylyak

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Halo: The Fall of Reach

[ред. | ред. код]

Halo: The Fall of Reach (укр. Halo: Падіння Межі) - роман Еріка Ніланда, дія якої розгортається у всесвіті Halo. Роман є приквелом до відеогри Halo: Combat Evolved. Книга розкриває створення суперсолдат проекту SPARTAN-II (Спартанець-II). Сюжет зосереджений на головному герої ігор - Майстрі Чіфе.

Назва Halo: The Fall of Reach
Автор Ерік Ніланд
Жанр Наукова фантастика
Мова Англійский
Оригінал випуску 30 жовтня 2001 рік
Серія Halo
Видавництво Del Rey Books
Сторінок 352
Носій Книга (Тверда палітурка, м'яка обкладинка)
Наступна «Halo: The Flood»

Сюжет

[ред. | ред. код]

Винахід понад світлового двигуна Шоу-Фудзікава в 2291 дозволило людству освоїти понад 800 світів у Рукаві Оріона (від добре-захищених планетарних цитаделей до невеликих поселень на околиці) за період 200 років. Внутрішні Колонії стали політичним і економічним центром Військово-Колоніальної Адміністрації Об'єднаних Націй (англ. United Nations Colonial Military Administration), хоча вони залежали від ресурсів та сировини видобуватої на більш незалежних Зовнішніх колоніях. Під час цього періоду, планета Границя (англ. Reach) на орбіті зірки Епсилон Ерідана (майже що на порозі Землі) стала основною верф'ю і тренувальної академією Космічного Командування Об'єднаних Націй (англ. United Nations Space Command). На Межі було створено безліч бойових і колоніальних кораблів. На планеті також був тренувальний полігон для таємних операцій. У 2513, більшість планет під наглядом ВКАОН були на межі революції, так як вони вважали що центральному уряду наплювати на їх життя. Зрозумівши, що потрібно прийняти якісь заходи перед тим, як почнеться громадянська війна, Секція Три Офісу Флотській Розвідки (англ. Office of Naval Intelligence) вирішили ініціювати проект SPARTAN-II 23 вересня 2517 щоб боротися з цією загрозою. Мета проекту - створити ефективну, хірургічну команду солдатів спецназу для зменшення політичних напружень, прибираючи повстанські угруповання.

Книга починається подорожжю доктора Кетрін Елізабет Халсі (англ. Catherine Elizabeth Halsey) і лейтенанта Джекоба Кейса (англ. Jacob Keyes) на колонію Еріданус 2 17 серпня 2517. Там вони зустрілися з Джоном, шестирічним хлопчиком, якого вони згодом викрали для проекту SPARTAN-II. Всього було «завербована» 75 дітей з особливим генетичним маркером, виявленим доктором Халсі. Оперативники ОФР викрали дітей і замінили їх флеш-клонами, які померли через кілька місяців від проблем з метаболізмом. Так як батьки вважали своїх дітей загиблими, то вони і не намагалися їх знайти.

Історія продовжується описом життя й тренування Джона-117 (прізвища дітей були відібрані, замість них було дано порядковий номер; початкових кандидатів було 150, з яких відібрали 75). Відповідальним за тренування дітей був головний старшина Франклін Мендез. Джон виріс з молодого хлопця в шановного лідера спартанців. Коли їм було 14 (рік 2525), Джон-117 та інші пройшли біогенетичні, кібернетичні, психологічні, і нейрологічні поліпшення які перетворили їх на смертоносних суперсолдат. Але з 75 дітей, тільки 33 вижили після операції і отримали повний ефект від поліпшень. Тридцять спартанців загинуло під час і після процедури, а 12 стали каліками (хоча все ще могли служити в інших відділах ОФР). Проект "Мйольнір" - над-сучасний екзоскелет спеціально розроблений для покращених спартанців - був представлений Джону-117 на планеті Хі Китай 4 27 листопада 2525. Модель 4 броні ще більше поліпшила боєздатність цих солдатів. Джон-117 отримав звання головного старшини (англ. Master Chief Petty Officer). Після цього його стали просто кликати Майстер-Чіф (анг. "Master Chief", головний старшина).

Після цього читачеві представляються ковенанти і їх початкові атаки зовнішніх колоній. 23 лютого 2525, ККОН втратило зв'язок з планетою Урожай (англ. Harvest) після того як колонія повідомила про появу в системі невідомого об'єкта. ВКАОН послало розвідувальний корабель «Арго» щоб дізнатися обстановку, але після першого повідомлення про прибуття в систему Урожаю повідомлень від нього не надійшло. У той час, 12 вересня 2525, спартанці отримали своє перше офіційне завдання - впровадження в базу колоніальних повстанців у системі Еріданус і піймання лідера повстанців полковника Роберта Ваттс. Завдання було виконано успішно. 7 жовтня 2525, невеликий флот кораблів ККОН, що складається з есмінця «Геракл» під командуванням капітана чиряк і фрегатів «Арабія» і «Схід», увійшов в систему Урожаю і виявив що вся поверхня планети була розплавлена в скло плазмовим бомбардуванням з орбіти. Єдиний чужий корабель був виявлений на орбіті Урожаю, який тут же напав на флот, знищивши фрегати і сильно пошкодивши «Геракл». Корабель чужих послав повідомлення по-англійськи - «Ваше знищення - воля Богів ... і ми - їх інструмент». 1 листопада 2525, віце-адмірал Престон Коул мобілізував найбільший флот в історії людства щоб відбити Урожай від ковенантів. Після того як новина про атаку на Урожай досягла планети Межа, старшина Мендез залишив своїх колишніх учнів і почав тренувати наступну групу спартанців. 27 листопада 2525, спартанці (в броні Мйольнір-4) знищили корабель ковенантів зсередини ядерною боєголовкою; при цьому загинув один із членів команди, чия броня була пробита плазмовим пострілом. Після цього, командування прийняло рішення про те що статус спартанців у базі даних ніколи не буде «убитий», а замість цього, всі загиблі спартанці вважаються «зниклими без вісті» щоб підтримувати моральний дух інших солдатів, які вважають спартанців невразливими.

Через шість років, у 2531, флот віце-адмірала Коула атакував і знищив корабель, що напавш на Урожай (втративши при цьому дві третини свого флоту). Повернувшись на Землю, тепер вже адмірал Коул дізнався що інші зовнішні колонії були знищені ковенантами. Коул почав переміщати свій флот з колоній, намагаючись перехопити сили ковенантів. Почалися запеклі наземні і космічні битви за всіма зовнішніми колоніям. За чотири роки війни, сили Коула були сильно вичерпані ковенантами, незважаючи на його чудове лідерство і тактичний геній. Просто сили ККОН не мали достатньої військової потужності щоб нарівні протистояти ковенантам. При боях в космосі, втрати ковенантів зазвичай складали одну чверть втрат людей. У 2535, всі Зовнішні колонії були знищені ворогом. Командування флоту встановило Протокол Коула: всі людські кораблі зобов'язані у що б то не стало переконуватися в тому щоб ковенанти не встановили координати Землі. Йдучи з поля бою, кораблі зобов'язані стрибати в іншому напрямку від Землі. Якщо такий стрибок не був можливий, капітан був зобов'язаний самознищитися корабель при можливому його захоплення ковенантами. Також, системи штучного інтелекту не могли потрапити в руки чужих, тому протокол вимагав забирання або знищення ШІ при особливій потребі.

Спартанці були розподілені по всьому фронту для боротьби з ворогом, але все одно більш просунуті ковенанти продовжували знищувати людські колонії одну за одною. Починаючи з 2536, сили ковенантів атакували Внутрішні колонії.

17 липня 2552, мічман Вільям Ловелл на скануючої заставі «Архімед» виявив флот ковенантів в системі Сигма Октанус. Командиру Джекобу Кейса на борту есмінця «Ірокез» довелося битися з чотирма середніми кораблями ковенантів (два фрегати, один есмінець, і один космоносець); він зміг знищити трьох з них використовуючи тактичний прийом пізніше названий «Петлею Кейса». Виживший космоносець вийшов на орбіту Сигми Октанус 4 і висадив десант який захопив місто Лазурний Берег. Відразу після цієї битви, Кейс отримав звання капітана за наказом адмірала Стенфорта. Спартанці разом з піхотою ККОН намагалися відбити наземні сили ковенантів від міста, але їм довелося його знищити ядерну зброю. Вибух знищив майже весь десант ковенантів. У цей час, більше сорока кораблів ККОН вступили в бій з двадцятьма кораблями ковенантів. Сім людських кораблів вижило. «Ірокез» знищив невидимий корабель, який приймає передачу з поверхні планети. Відразу після цього, семеро вижили кораблів ковенантів залишили систему. «Ірокез» повернувся на Межу, але ніхто не помітив невеликий зонд ковенантів на зовнішній обшивці корабля.

27 серпня 2552, капітан Кейс був переведений на модифікований крейсер «Стовп Осені» для таємного завдання. Під час битви в Лазурному Березі, солдати виявили таблицю з невідомими ієрогліфами на ній. Доктор Халсі та її електронна копія Кортана витягли з них координати для стрибка. Всі спартанці були відкликані на Межу для нового завдання - захоплення корабля ковенантів, подорож у рідний світ чужих, і захоплення їх лідерів. Master Chief також отримав нейронне поліпшення і нову броню п'ятої моделі, яка включала в себе генератор енерго-щита, створену на базі щитів ковенантів. Це нейронні поліпшення дозволяло ШІ бути вміщеним у броні спартанця.

30 серпня 2552, величезний флот ковенантів, використовуючи зонд, прикріплений до «Ірокез», вистрибнув поблизу планети і напав на сили ККОН. Спартанці були розділені на дві команди: Синя і Червона. Master Chief і інші члени Синьої команди (Лінда і Джеймс) були послані знищити навігаційну систему одного з кораблів, щоб та не потрапила до рук ковенантів. Джеймс був убитий, а Лінда отримала сильні поранення. Разом з Джоном вони потрапили на «Стовп Осені» перед тим як корабель стрибнув з поля бою. Лінда була поміщена в анабіоз (де вона і залишалася під час першої гри). Про Червону команді, яка була послана на поверхню, нічого не було відомо, але ковенанти бомбардували колонію з орбіти плазмовими торпедами. Падіння Межі стало монументальним випадком в історії людства, адже Межа вважалася неприступною цитаделлю.

Роман закінчується початком першої гри. Хоча стрибок корабля повинен був бути випадковим, Кортана використовувала координати з чужої таблиці, що й привело Майстер-Чіфа до Halo.