Вікіпедія:Дайджест Вікімедіа Україна/Травень—червень 2021

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

До вашої уваги щомісячний дайджест від ГО «Вікімедіа Україна». Дізнавайтеся, які основні події відбувалися у травні та якими вікімедійними можливостями можна скористатися в червні.

Найцікавіше за травень[ред. код]

  • Громадська організація «Вікімедіа Україна» відсвяткувала 12-річчя. З моменту заснування у 2009 році організація виросла до 69 членів і членкинь та сотень інших волонтерів, які долучаються до наших проєктів. Читайте про здобутки «Вікімедіа Україна» у 2020 році.
  • Організатори міжнародної акції WikiGap Challenge оголосили результати. Серед десяти переможців — чотири редактори української Вікіпедії. Детальніше про результати акції, що тривала із 8 березня по 8 квітня в усіх мовних розділах Вікіпедії, читайте за посиланням.
  • 29—30 травня «Вікімедіа Україна» провела форум адміністраторів українських вікіпроєктів. Подія проходила вперше і була відкритою для участі всім охочим волонтерам, а не лише адміністраторам. Загалом до презентацій, обговорень та інших сесій форуму долучилися близько 20 учасників та учасниць. Детальніший блогдопис про те, як проходила подія.
  • Із 15 травня до 5 червня в українському розділі Вікіпедії тривала акція #1Lib1Ref. Це регулярна міжнародна акція, покликана покращити перевірність фактів у Вікіпедії та допомогти наповнити онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела. Проєкт розрахований передовсім на бібліотекарів, але долучатися могли усі охочі. У межах українського #1Lib1Ref ми провели вебінар, де розказали про акцію та детально показали, як додати джерела до Вікіпедії (запис можна переглянути за посиланням). За попередніми даними, в українській Вікіпедії до акції долучилося близько 40 учасників і учасниць, які зробили майже 900 покращень; детальніші результати опублікуємо згодом.
Цікаві публікації, які готували ми та про нас

Поточні події та анонси[ред. код]

  • 1—30 червня триває українська частина міжнародного фотоконкурсу пам’яток природи «Вікі любить Землю». Правила участі та номінації конкурсу у 2021 році можна знайти на сайті wle.org.ua У четвер, 3 червня, відбулася презентація конкурсу, під час якої організатори розповіли детальніше про ідею конкурсу, відбір робіт і нагороди, а також продемонстрували, як завантажити світлину на Вікісховище та додати її до статті у Вікіпедії. Запис презентації можна переглянути за посиланням.
  • Глобальна конференція міжнародного вікіруху Вікіманія вперше пройде онлайн. Недавно організатори конференції оголосили дати проведення — із 13 до 17 серпня і фокусну тему — 20-річчя Вікіпедії. Уже почалося подання пропозицій до програми, воно триватиме до 18 червня. Більше про Вікіманію 2021 та можливості підтримки від «Вікімедіа Україна» для участі у ній дізнавайтеся із блогдопису.
  • До 10 червня всі охочі можуть взяти участь у Караїмському тижні, який вперше проходить в українській Вікіпедії. Це акція зі створення і покращення статей про караїмський етнос. Детальніше.
  • До 12 червня триває «Тиждень популярних в Україні статей», до якого також можуть долучитися всі охочі. Тиждень присвячений написанню й покращенню українською мовою статей, які користувачі на території України частіше переглядають у російськомовному розділі Вікіпедії. Анонс.
  • У Вікіджерелах, сестринському проєкті Вікіпедії, триває конкурс «Книжкова шафа». До 31 серпня всі охочі можуть долучитися до вичитування двадцятитомного зібрання творів Івана Франка. Призи і пам’ятні сувеніри отримають усі активні учасники й учасниці, які дотримаються правил конкурсу та Вікіджерел. Сторінка конкурсу.

Також нагадуємо, що постійно триває прийом заявок на мікрогранти та стипендії на тренінги. Вікімедіа Україна може оплатити покупку книжок чи покрити вартість участі в онлайн вебінарі, якщо це допоможе вам збагатити проєкти Руху Вікімедіа. Деталі на сторінці Вікіпедія:Підтримка спільноти або wikigrants.wikimedia.org.ua


Щоб отримувати наші новини регулярно, підписуйтесь на

7 червня 2021 року

Архів випусків